Jarní bylinky pro zpestření vašeho jídelníčku

Jaro se konečně ukázalo v plné síle a my máme možnost věnovat čas příjemným procházkám do blízkého okolí. Hodně lidí se v tomto období vydává sbírat medvědí česnek, ale bylinek, které stojí za utrhnutí, je mnohem víc! Které bylinky můžete v přírodě najít?

Jarní bylinky pro zpestření vašeho jídelníčku MEDVĚDÍ ČESNEK

Klasika, kterou na jaře vyhledává snad každý milovník bylinek. Přidáte-li medvědí česnek do jídla, dodáte pokrmu výraznou česnekovou chuť. Připravit jej můžete syrový i tepelně upravený.

ČESNEK PODIVNÝ

Vedle medvědího roste hojně i česnek podivný. Občas se vyskytuje i na zahradách, kde jej považují za plevel. Rostlinu poznáte podle listů podobných bledulím (která však není jedlá). Nejlépe tuto bylinu určíte podle toho, když si její listy promnete mezi prsty – pokud cítíte česnekovou vůni, je to ta pravá.

ČESNÁČEK LÉKAŘSKÝ

Podobně výraznými česnekovými tóny oplývá česnáček lékařský, který je v chuti zároveň příjemně štiplavý podobně jako hořčice. Najdete ho na vlhkých půdách v teplejších oblastech, nejčastěji v polostínu listnatých lesů.

PLICNÍK LÉKAŘSKÝJarní bylinky pro zpestření vašeho jídelníčku

V listnatých lesích také brzy zjara roste plicník lékařský, ze kterého můžete sbírat květ i listy. Květy chutnají výrazně, zato listy jsou jemné až nevýrazné. Nesnesou tepelnou úpravu, a tak se hodí především do salátů.

 

Jak s bylinkami naložit?

Jarní výhonky jsou jemné a plné zdraví prospěšných látek. Z toho důvodu se nejvíc hodí ke konzumaci zastudena a ještě čerstvé. Úplně stačí, když si s nimi ozdobíte plátek čerstvého chleba s pomazánkou, přimícháte je do salátu, dipu nebo z nich vytvoříte bylinkové máslo. Naprosto skvěle chutnají i jako pesto.

Pro gurmány máme ještě speciální tip. Syrové lístky můžete také odšťavnit. Výsledný nápoj pak můžete pít jen tak nebo jej přidat jako základ do zeleninové šťávy či smoothie.

přidejte na:
BB

04. 05. 2022

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář