Jarní recepty se špenátem

Špenát původně rostl volně v přírodě na území Íránu a Afghanistánu. Do Evropy se pak dostal díky Španělům. Existuje několik druhů a můžeme jej konzumovat nejen čerstvý, ale i různě zpracovaný.

#damejidlo-siroky 

Zapečený špenát

Špenát je bohatý na karoten, dále obsahuje větší množství vitamínu B, C, E a K. Najdeme v něm i další cenné látky jako lutein, který pomáhá chránit zrak, fytohormony, jenž podporují růst svalstva, a kyselinu šťavelovou a pantotenovou. Obsahuje také vápník, zinek, mangan, magnézium, železo a vlákninu.

Posiluje imunitu a působí jako prevence před vznikem rakoviny či srdečního onemocnění. Pomáhá udržovat vápník v kostech, takže je skvělou prevencí proti osteoporóze. Pokud jej budete konzumovat pravidelně, pomůže vám špenát snížit vysoký krevní tlak i hladinu cholesterolu. Doporučuje se i ženám v těhotenství, protože podporuje správný růst a vývoj plodu.

Špenátové rizoto


Rýže má očišťující účinky, protože podporuje vylučování vody a škodlivých látek z organismu. Prospívá tedy především ledvinám a trávení, neboť neobsahuje lepek, což ocení především lidé s alergií na lepek. Při pravidelné konzumaci pomáhá regulovat hladinu krevního tlaku, zlepšuje stav kůže při lupence a rýžový “sliz” zmírňuje průjem.


Vepřová panenka plněná špenátem

Při výběru v obchodě byste měli vybírat takovou, která nelepí a není nijak cítit. Měla by mít růžovější barvu než svíčková. Panenka se nachází v zadní části prasete, přesně mezi hřbetem a kýtou. Jde o nejméně tučný a skutečně libový kousek masa.



Špagety se špenátem


Oregano neboli dobromysl obecná pozitivně ovlivňuje i naši psychiku. Pomáhá zmírňovat stres, pomáhá i při problémech s nespavostí či neurózách. Také má protizánětlivé účinky, podporuje chuť k jídlu a tvorbu žluči, prospívá trávení a doporučuje se lidem, které trápí žaludeční vředy.








#tescoma-noze 

přidejte na:

03. 04. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář