Špenát původně rostl volně v přírodě na území Íránu a Afghanistánu. Do Evropy se pak dostal díky Španělům. Existuje několik druhů a můžeme jej konzumovat nejen čerstvý, ale i různě zpracovaný.
#damejidlo-siroky
Zapečený špenát
Špenát je bohatý na karoten, dále obsahuje větší množství vitamínu B, C, E a K. Najdeme v něm i další cenné látky jako lutein, který pomáhá chránit zrak, fytohormony, jenž podporují růst svalstva, a kyselinu šťavelovou a pantotenovou. Obsahuje také vápník, zinek, mangan, magnézium, železo a vlákninu.
Špenátové rizoto
Rýže má očišťující účinky, protože podporuje vylučování vody a škodlivých látek z organismu. Prospívá tedy především ledvinám a trávení, neboť neobsahuje lepek, což ocení především lidé s alergií na lepek. Při pravidelné konzumaci pomáhá regulovat hladinu krevního tlaku, zlepšuje stav kůže při lupence a rýžový “sliz” zmírňuje průjem.
Vepřová panenka plněná špenátem
Při výběru v obchodě byste měli vybírat takovou, která nelepí a není nijak cítit. Měla by mít růžovější barvu než svíčková. Panenka se nachází v zadní části prasete, přesně mezi hřbetem a kýtou. Jde o nejméně tučný a skutečně libový kousek masa.
Špagety se špenátem
Oregano neboli dobromysl obecná pozitivně ovlivňuje i naši psychiku. Pomáhá zmírňovat stres, pomáhá i při problémech s nespavostí či neurózách. Také má protizánětlivé účinky, podporuje chuť k jídlu a tvorbu žluči, prospívá trávení a doporučuje se lidem, které trápí žaludeční vředy.