Jídelníček plný jara. Pusťte do kuchyně zelenou

S jarem se začíná probouzet i chuť na lehčí jídla. Klíčky jsou nejčerstvější vitaminy, které tělu po zimě můžeme dopřát. Dejte zelenou všemu zelenému a pomozte játrům v přirozené detoxikaci a regeneraci.

Játra jsou důležitý a nedoceněný orgán. Jako první přichází do styku s látkami přijatými z potravy. Prochází jimi veškerá krev ze střev, vše, co do těla nepatří, musí játra zpracovat a poslat spolu se žlučí pryč. Právě na jaře majíJídelníček plný jara. Pusťte do kuchyně zelenou co dělat, aby tělo očistila a připravila na teplejší část roku. Alergie, nachlazení, rýmy a chřipky jsou typickými symptomy jara, kdy se organismus snaží zbavit přebytků nahromaděných přes zimu. My mu v tom můžeme pomoci tak, že podpoříme právě činnost jater. Játrům udělá dobře vše zelené, co právě v přírodě raší – klíčky, ředkvičky, divoké byliny (kopřiva, bršlice, sedmikráska, medvědí česnek), pažitka, rukola, listové saláty, kedlubny, zelený chřest, pórek, koriandr. Ulevuje jim přirozeně kyselá a pikantní chuť (kysané zelí či pick les). Po ránu je uvolní voda s citronem či lžičkou jablečného octa nebo mátový čaj s medem. Velmi dobrou službu celému organismu uděláte, když do svého jídelníčku zařadíte klíčky.

Vitaminová bomba

V semenech dřímá vysoké množství živin, které za příznivých podmínek zajistí nastartování růstu celé rostliny. Při Jídelníček plný jara. Pusťte do kuchyně zelenou procesu klíčení se v nich aktivují metabolické děje, několikanásobně vzroste obsah vitaminů, minerálů, enzymů a stopových prvků. Bílkoviny se v tu chvíli štěpí na aminokyseliny a sacharidy na jednoduché cukry, tuky a mastné kyseliny. Naklíčená semena jsou tak nejen silně obohacená o hodnotné výživové složky, ale také jakoby předtrávená, a tudíž dobře stravitelná. Zároveň jsou zdrojem důležité vlákniny. Všechny klíčky léčí naše tělo tím, že doplňují deficit vitaminů, který vzniká konzumací méně vhodných potravin, přejídáním a také nedostatkem čerstvé zeleniny. Pokud chcete ještě zvýšit léčebný účinek klíčků, nechte je o pár dní déle na světle, až vám vyrostou lístečky. V nich je obsažen chlorofyl, který má detoxikační účinky.

Proč jíst klíčky?

Konzumace klíčků napomáhá snižování hladiny cholesterolu v krvi, chrání před anémií, přispívá k posílení srdce, mozku, pokožky, svalů i kostí. Pomáhá také udržovat plodnost a zabírá proti únavě a stresu. Uvádí se také, že pšeničné klíčky svým antioxidačním působením zastavují degenerativní buněčné procesy, stárnutí a aterosklerózu. Klíčky se doporučují zejména sportovcům, při psychickém vypětí, v těhotenství a během kojení. Užitek z nich ale bude mít každý, kdo je zařadí jako pravidelnou součást svého jídelníčku.

přidejte na:
BB

17. 04. 2023

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář