Jídla na zahřátí

Během zimy by jsme se měli vyhýbat jídlům, které nás okrádají o teplo, jako jsou ne jen známé zmrzlinové poháry, či nanuky, ale i jídla v kategorii zeleniny bohaté na vodu, či tropická ovoce. Ke správnému fungování během zimního období je třeba dodávat potřebné vitamíny, které podporují funkčnost organismu. Vhodným zdrojem jsou masové produkty, zimní druhy zeleniny nebo luštěniny, ale také vejce. Co z nich ale uvařit?

#tescoma-siroky

Hráškový krém s vejci

Z jídel takřka nic v zimě nezahřeje tak dobře jako polévka. A když už jsme u toho, tak proč nezkusit klasiku?

Hrášek je významnou surovinou, která je bohatá na minerální látky a vitamíny - hlavně skupiny B. Nemusíte se bát hrášek uchovat na delší dobu zamrazením. Chuť to neovlivní. Pokud tedy nemáte nakoupený čerstvý hrášek, tak můžete sáhnout po zásobách z vaší mrazničky. Na jemné, krémové chuti finálního pokrmu, to nic nezmění.







Míchaná vejce s uzeným lososem

Losos patří mezi tučnější ryby, přičemž tuk je uchováván převážně na břišní části, a díky tomu je toto místo více šťavnatější. Je to ryba bohatá na dobře stravitelné bílkoviny, vitamíny B a D nebo draslík podporující funkčnost a zdraví ledvin či jater.

Za zmínku stojí i jemná chuť, která se nedá s jinými druhy ryb srovnávat. Proto je považována za delikatesu. V kombinaci s vejci je to ideální a lehká pochutina. V tomto zimním období, která vás nejen nasytí, ale také posilní, je důležitým přísunem minerálních látek a vitamínů.




Houbová smaženice s vejci

Pod slovem "houba" se dá označit nespočet druhů hub různých chutí i specifických využití, přičemž v České republice je více než 10 000 známých druhů hub! K přípravě tohoto pokrmu je ale všechny potřebovat nebudete, nebojte.

Postačí vám žampióny, které jsou běžně k dostání, případně jiné běžné druhy. Vaším výběrem by měly být hlavně čerstvé, pevné houby, které při přípravě pokrmu nezmizí v jídle jako ty sušené, u kterých pak přemýšlíte, zda jste je vůbec do jídla dávali.






#damejidlo-siroky
přidejte na:
Šéfredaktor

20. 12. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář