Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Konečně trochu informací o bramborech.

V některých obchodech se začaly prodávat balené brambory, které již rovnou mají napsáno na vkusném obalu, k jakému účelu se hodí. Konečně!

Zeptat se prodavače v marketu bylo víc než zbytečné a hodina hledání příslušné osoby promrhaný čas, protože, když ho konečně člověk lapil, byl zrovna z elektrotechniky...

Takže jsem naházela do pytlíku něco brambor a z jedněch a těch samých - než dovezli jinou várku, páchala šťouchané brambory, hranolky, bramborovou kaši či bramborový salát.

Výsledkem bylo, že salát se držel při sobě jak slepený ševcovským popem, kaše se táhla jak žvýkačka, brambory rozvařily...

Ještě  než jsem se přestěhovala, bylo málo dětí do školek a ze školky za naším panelákem udělali bramborárnu, div jsem nebrečela, co já jsem tehdy na té školce měla za problémy, byla jsem u jejího zrodu, na který se čekalo jak na smilování, pracujíc na tehdejším NV.

Nové sídliště  - žádné školky. Dnes staré sídliště - žádné děti, tak se prodala a byla z ní bramborárna. Ale jaká!

Tam člověk vstoupil a žádaje 2 kg brambor, hned chtěli vědět, co z nich budu vařit. Měli je roztříděné dle způsobu použití. To byly doby! Krom toho i jinou, levnou zeleninu. Nakoupila jsem za barákem vše od zeleniny po ovoce.

Nyní dětí přibývá, já tam nebydlím, tak nevím, ale byla to moje první zkušenost (vyjma rohlíčků, které nějak zmizely), kdy jsem věděla, co kupuji.

Jen tak dál!

Fotogalerie

Roxana

27. 02. 2010

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
Ajaja
Ano, i já oceňuji, že super a hyper... markety nahrazují neodbornost svého personálu aspoň tištěnou informací - takže když kupuji brambory, juknu, zda A, B, C... a k čemuže se nejlépe hodí. No, protože však koupím jen jeden pytlík, tak z něj pak stejně vařím vše.

Ajaja 27. 02. 2010, 17:27

Roxana
Zapomněla jsem dodat, pytlík je 1,5 kg, cenu nevím, on to kupoval manžel, doplním, ale vzadu jsou na pytlíku i recepty!!!!

Roxana 27. 02. 2010, 19:19

Ajaja
Á vida - inovace, tak receptíky jsme nezaznamenala, ale asi mám brambory z jiné balírny...

Ajaja 28. 02. 2010, 16:44

Roxana
Tak, tak, manžel včera zase nějaké přinesl, jiné, z jiné balírny a taky recepty nemají, ale návod k čemu jsou ano. Já v tom celkem nevidím problém, stejně v síťce prodávají brambory dávno. Když se chce...

Roxana 28. 02. 2010, 17:47

Ajaja
To je asi stejné jako s recepty na pytlících s kořením - sem tam na ně juknu, ale ještě jsem podle nich nevařila.

Ajaja 01. 03. 2010, 16:58

Roxana
A to máš pravdu, ačkoliv jsem podle nějakého receptu na pytlíku jednou cosi zkoušela, ale co a kde, to nevím. Hlavně že vím, že to bylo dobré!

Roxana 01. 03. 2010, 17:23

Ajaja
NO já obvykle zjistila, že to je ve stylu vzít tak kilo masa, vysypat na to ten pytlík koření.... Takže v tomhle směru mě recept nezaujal.

Ajaja 01. 03. 2010, 21:14

Roxana
Jak kdy, někdy ano, jednou jsem měla skvělý recept, který jsem si opsala,ovšem ztracen se všemi těmi ztracenými. Někdy opravdu to není jen reklamní tah, na ty brambory jsem nekoukala, co tam doporučují.

Roxana 03. 03. 2010, 14:08

Ajaja
Tak se polepši - skoukni to a nějaký sem šupni...

Ajaja 04. 03. 2010, 16:39

Roxana
Baby takový, hned opisovat z pytliku! Jo, je tam cosi o vaření ve slupce, že jsou čerstvé a jen tak lehce příprava jako příloha. Jakožto recept ne, spíš rady.

Roxana 04. 03. 2010, 19:00

Ajaja
I Ty jedna, Tys nás mystifikovala :-))))

Ajaja 05. 03. 2010, 17:10

Roxana
Ne nemystifikovala, ale ten večer už jsem neměla fakt sílu to opisovat. Já vám to holky opíšu, nevím kamN sem? No něco vymyslím, to ne že by tam byly recepty jako v kuchařce, já to hned taky celé nečetla, houby na to vidím, ale návod jak je nejlépe připravit a tak. Vím, že kamarádka - ona je v Rakousku měla nějaký fakt recept z pytlíčku s kořením a tak dobrý, že ho dělá dodnes. Mohu se jí zeptat, já se tehdy nepídíla.

Roxana 06. 03. 2010, 09:19

Ajaja
Tak jo, tak se budeme těšit...

Ajaja 07. 03. 2010, 11:26

Roxana
Tak Ty natěšená: Červený obal:No, zkráceně řečeno radí vařit je v páře! Čili do pařáčku vodu, brambory vařit 30-35 minut. Proč to snad víte, vitamín C a dlouhé povídání proč... No a recept jakožto příloha - oloupat, nakrájet, dát do skleněné varné mísy, přidat máslo, ev. bylinky, promíchat a pak počkat až dovaříme, nechajíc je přikryté a pak petrželka navrch. Vše. Ty žluté - důkladně vydrhneme, celé narovnáme do pekáčku a šup do trouby. Péci 30 min. při 220st. Zkontrolovat, zda jsou propečené, případně ještě péci asi 10 min.Pak je nakrojit do kříže a podélně a příčně zmáčknout (asi aby se jakoby otevřely) Do rozpuklé brambory dát náplň, např. ochucený tvaroh, zakysanou smetanu, jogurt, česnekovou náplň, no a hotovo. No obdoba toho, co se dělá s normálníma pečenýma bramborama, jen si víc vyhraješ. Asi jsem zklamala, ale tolik citace, já jen, že to ale přece trochu vypadá, krásné a čisté brambory, přesně popsané k čemu a snaha tu byla, lepší než pytlík, ze kterého se mi sype zemina... Co tam taky může být za recepty, když se stejně dělají spíš jako příloha , saláty...a teď jsem si vzpomněla, že mám teplý bramborový salát a je rychlý a dobrý a dám ho sem, až budu mít fotku, třeba příští víkend, on je k řízkům.

Roxana 07. 03. 2010, 13:43

Ajaja
Díky, díky... Je to hezké, že balení vylepšují návodem, receptíkem... S tím vitaminem C máš pravdu - já když vařím brambory, tak to zohledňuji, tedy napřed si uvařím vodu v rychlovarné konvici, pak s ní zaliji brambory, doba varu je kratší, ztráty menší....

Ajaja 07. 03. 2010, 19:36

Roxana
Víš že já to dělám taky???!!!!!!

Roxana 08. 03. 2010, 22:35

Roxana
A navíc, kdesi jsem četla, že i k bramborám ve slupce se kvůli solaninu má dát trochu kmínu a nemusí být brambory ponořené, mohou trochu koukat z vody, že se ušetří a uvaří stejně...

Roxana 08. 03. 2010, 22:37

Ajaja
No v tom případě jsem byla včera večer naprosto vzorná :-))))

Ajaja 09. 03. 2010, 04:53

Facebook komentáře