Květák jako silný antioxidant

Květák je na první pohled absolutně nezajímavou zeleninou, kterou si nejčastěji vybavíme obalovanou v trojobalu a podávanou s bramborem a tatarkou. Potenciál květáku je však mnohem větší a podle laboratorních výzkumů se dá o květáku hovořit jako o super potravině!

Chcete-li pro své zdraví udělat něco prospěšného, ale zároveň nejste zastáncem cizokrajných plodin s podivným označením, měli byste začít u květáku.

Pozitivní účinky květáku:Květák jako silný antioxidant

  • Detoxikuje a podporuje trávení
  • Pomáhá udržovat zdravou a funkční mysl
  • Chrání srdce
  • Je vhodný pro lidi s nadváhou
  • Obsahuje vysoké množství vitaminu C

ANTIOXIDAČNÍ ÚČINKY

Květák je opravdu bohatý na antioxidanty, jako je kyselina kávová, kyselina skořicová, betakaroten a kyselina nerulová. Přesně tyto látky pomáhají našemu tělu bojovat se zánětlivými onemocněními, např. s cukrovkou, obezitou či ulcerózní kolitidou. Pomáhají předcházet oxidačnímu stresu a snižují tak přítomnost volných radikálů v těle.

PREVENCE RAKOVINY

Vědci potvrdili, že mezi stravou zahrnující květák a prevencí rakoviny existuje jistá spojitost. Květák totiž obsahuje vysoké množství fotochemikálií, které jsou známé jako ochranné chemikálie, rozkládající se do trávicího systému na biologicky aktivní sloučeniny – sulforafan a indol-3-karbinol. A přesně tyto zázračné sloučeniny pomáhají předcházet růstu rakovinných buněk.

PODPORA ZDRAVÉHO SRDCE

Nejen antioxidanty, ale také vysoký podíl vitaminů se zapříčinily o to, že požívání květáku pomáhá chránit před srdečními nemocemi, mrtvicí nebo poruchami jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova nemoc. Vitaminy C, K a omega-3 mastné kyseliny pomáhají udržovat ve formě naše tepny a cévy. Chrání je od tvorby plaků a dokonce snižuje riziko vysokého cholesterolu i krevního tlaku.

UŽITEČNÝ PŘI DIETÁCH

Květák je především nízkokalorická zelenina, po které se budete cítit velmi brzy sytí. Pomáhá při detoxikaci, proto budete díky němu oplývat svěží a čistou pletí.

přidejte na:
BB

19. 08. 2021

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář