Léčivý kapr

Léčivý kapr - tak schválně, co Vás v této souvislosti napadá ? Mně se v první chvíli honily hlavou myšlenky na příznivé účinky složení rybího masa na lidský organismus, dietní rady apod. A co jsem se dočetla ? No přece toto:

Léčivý kapr bude v prodeji za dva roky
Datum: 1.3.2010 Autor: čtk Zdroj: Lidové noviny Rubrika: Byznys - domov Strana: 16
VODŇANY Kapra, jehož maso by díky většímu podílu omega tři mastných kyselin prospívalo zdraví, bude už možná za dva roky k mání v obchodech. Ve vodňanském ústavu rybářském a hydrobiologickém testují, jak lze ovlivnit kvalitu kapřího masa různým způsobem krmení. Výzkum, který probíhá od začátku loňského roku, přináší první pozitivní výsledky, řekl ředitel Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického Pavel Kozák.
Výzkumný ústav spolupracuje na projektu se společností Blatenská ryba, s Institutem klinické a experimentální medicíny v Praze (IKEM) a s Lázněmi Poděbrady. „Ideálem je, aby se po ukončení celého výzkumu kapr prodával s pečetí, podobně jako dnes třeba biopotraviny,“ uvedl Kozák a dodal: „Výsledkem by rovněž mělo být například konstatování, že pokud budu dvakrát týdně jíst určité množství kapra, můj zdravotní stav, především krevní ukazatele, se zlepší.“ Krmení: olej a rybí moučka „Prvotní výsledky prvních pacientů, kteří konzumovali toto kvalitnější kapří maso, jsou velmi pozitivní,“ uvedla lékařka z IKEM Věra Adámková.
Kapr je mimo běžné krmení obilninami přikrmován rostlinnými oleji.
„Používáme řepkový olej, který ale neovlivňuje kvalitu masa dostatečně. Nyní jsme se rozhodli vyzkoušet přikrmování lněným olejem, kde máme lepší výsledky,“ uvedl Kozák. Nejlepší, ale také nejdražší variantou, která bude použita v další fázi výzkumu, je použití rybí moučky, která se vyrábí z rozemletých usušených mořských ryb.
Kvalitnější kapří maso s vyšším podílem omega tři mastných kyselin dostávají pacienti po operaci srdce v Lázních Poděbrady. „Pacienti jsou rozděleni na dvě skupiny, ti, kteří prodělali operaci v IKEM a souhlasí s kapří dietou, dostávají k běžné dietě dvakrát týdně tohoto kapra. Druhá skupina dostává běžnou dietu,“ uvedl lékařský ředitel Lázní Poděbrady Vít Mařatka. Všichni pacienti jsou i po opuštění lázní sledováni a v IKEM jim odebírají další vzorky krve, ve které sledují především tuky. Mařatka řekl, že dosavadní výsledky pacientů, kteří požívali zdravějšího kapra, jsou poměrně výrazně lepší.
Veškeré výsledky studie vlivu krmiva na kvalitu kapřího masa a následně jeho vlivu na zdraví lidí budou známy na konci roku 2011, kdy by měl být projekt ukončen. Poté by se mohl dostat tento kapr i na pulty obchodů.
Celkové náklady na projekt jsou necelých šest milionů korun.
Omega tři esenciální nenasycené mastné kyseliny jsou vhodné na ochranu proti vzniku srdečních a cévních příhod a pro správnou funkci srdce. Snižují hladinu krevních tuků, zabraňují usazování cholesterolu, chrání před vznikem degenerativních onemocnění a snižují krevní tlak.

přidejte na:
Ajaja

02. 03. 2010


Další články

Přidat komentář
Roxana
No tak děkuju! Dneska jsem to slyšela v rádiu. Jestli je pravda, že mám vysoký cholesterol, tak je zle. Já věřím, že to bylo z přemíry čokolády a nervů, předtím jsme ho nikdy nad normou neměla, no a před odběrem se narvu čokoládama a mám nervy - taky proto ty čokololády, kterých jsem se celý život nedotkla. Tak se budu mučit a čokolády nic, ale co Ti kapři??!!!!!!To nesním ani kdyby mne namístě klepnout pepka měla! Nejím je!

Roxana 03. 03. 2010, 22:04

Roxana
No tak děkuju! Dneska jsem to slyšela v rádiu. Jestli je pravda, že mám vysoký cholesterol, tak je zle. Já věřím, že to bylo z přemíry čokolády a nervů, předtím jsme ho nikdy nad normou neměla, no a před odběrem se narvu čokoládama a mám nervy - taky proto ty čokololády, kterých jsem se celý život nedotkla. Tak se budu mučit a čokolády nic, ale co Ti kapři??!!!!!!To nesním ani kdyby mne namístě klepnout pepka měla! Nejím je!

Roxana 03. 03. 2010, 22:04

Ajaja
Tak Ty nepapkáš kapříka ? A pročpak - vždyť je dobrý....

Ajaja 04. 03. 2010, 17:37

Chybějící obrázek
Kapr se dá taky vykostit a je to výborná ryba.

05. 03. 2010, 21:31

Roxana
A no jo taky pořád, ještě ty zatracený kosti. Ale když jó nezavání bahnem, tak se někdy překonám. Jinak...kapr nasolit, obalit ve směsi pálivé, sladké paprice, to jím.

Roxana 05. 03. 2010, 22:30

Ajaja
Jj - to dělám na vánoce (Kapr po mlynářsku)... Jinak - bahnem je cítit spíše ten, který je chycen individuálním rybářem, neboť není "pročištěn", zatímco ten "vánoční" je odchycen, dlouhé dny leží v sádkách, takže se pročistí... Proto se traduje, že v zimě není kapr cítit...

Ajaja 07. 03. 2010, 12:24

Roxana
Jo, tak to nevím, prostě u nás se kapr nějak nevede. Ten recept mi kdysi jako svobodné holce dal jeden spolupracovník, je to dobré, jak se to jmenuje, to jsem nevěděla.Zajímavé pro po mlynářsku, když mlynář je bílý.....:D)))))

Roxana 07. 03. 2010, 13:49

Ajaja
No a mouka, do které se obalí.....

Ajaja 07. 03. 2010, 20:25