Lehké jarní pomazánky

Pomazánek není nikdy dost, zvláště těch, které nám pomohou ke štíhlejší postavě. Ono pomazánky připravené ze zeleniny, plné vitamínů, jsou rozhodně lepší než ráno či ke svačině spořádat těžký sýr či salám. Navíc existuje tolik zajímavých variací, že vás vždy něčím překvapí.

#tescoma-velmi-siroky 

Jarní pomazánka


Mrkev je bohatá hlavně na beta-karoten, ale obsahuje i vitamín A, B, C, D, E a K. Také v ní najdete dostatek vápníku, vlákniny, lecitinu, hořčíku, železa a selenu. Mrkev posiluje náš imunitní systém, také srdce, cévy a sliznice v těle. Také zlepšuje pleť, podporuje zdravý růst a vývoj dětí a má i antioxidační účinky. Doporučuje se těhotným ženám a také mužům, u nichž zvyšuje jejich plodnost.




Zdravá pomazánka z pečených paprik s Racio knäckebroty


Bazalka pomáhá proti nadýmání, zácpě, nespavosti, migréně či při fyzickém a psychickém vyčerpání. Také podporuje chuť k jídlu, má protizánětlivé účinky a působí jako přírodní antibiotikum, ovšem má poněkud slabší účinky. Pomáhá léčit afty v ústech, zvyšuje tvorbu mateřského mléka a také prospívá zažívání.


Pohanková pomazánka


Česnek pomáhá rozšiřovat cévy, snižuje riziko vzniku krevních sraženin, reguluje krevní tlak i hladinu nežádoucího LDL cholesterolu v krvi. Také zlepšuje mozkovou činnost a má antioxidační účinky. Také pomáhá při ledvinových potížích, zmírňuje bolesti při revmatismu a artritidě a také působí proti zlatému stafylokokovi.


Okurkovo-tvarohová pomazánka

Tvaroh je univerzální a všestranně využitelnou surovinou, která je navíc nízkokalorická, takže je vhodný i pro redukční dietu. Zažene pocit hladu i na několik hodin, je lehce stravitelný a zlepšuje zažívání.


Špenátová pomazánka

Špenát působí jako prevence proti vzniku rakoviny a cukrovky. Ve špenátu a v dalších druzích zeleniny zelené barvy totiž najdeme chlorofyl, jenž pomáhá při zablokování karcinogenního efektu heterocyklických sloučenin, které vznikají při grilování za vysokých teplot. Také nás svým způsobem špenát ochraňuje před vznikem cukrovky, astmatu a dokonce i pomáhá snižovat krevní tlak. Zlepšuje zrak, podporuje pravidelné vylučování, má protizánětlivé účinky a posiluje srdce.


#damejidlo-siroky 

přidejte na:

23. 03. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář