Med je sladidlo, a proto je i s ním třeba zacházet s mírou. Na rozdíl od bílého cukru vašemu tělu ale dodá i ledacos dobrého – třeba vitaminy, minerály nebo důležité aminokyseliny. Kam tedy s ním?
Aby med tělu skutečně svědčil, je nejlepší používat ho za studena nebo na závěrečné dochucování. Vystavíte-li ho totiž na delší dobu vyšším teplotám, mnoho zdraví prospěšných látek se tím zničí. I když ho ale použijete na pečení, bude vám vaše tělo pořád vděčné. Metabolizuje se totiž šetrněji než bílý cukr.
Medu jsou desítky druhů, a tak je můžete degustovat, zkoušet a porovnávat třeba jako víno. Některé speciální, třeba levandulový, pak nechte v receptech vyznít.
JAKO ZÁLIVKA
Sladká složka v podobě medu, kyselá v podobě octa nebo citronové šťávy, tuková v podobě oleje. Zálivku můžete udělat na tisíc způsobů – záleží, jaké ingredience použijete. Lesní med a slunečnicový olej bude chutnat jinak než med z pomerančových květů s řeckým olivovým olejem – mimochodem tuhle kombinaci zkuste zcela netradičně na vanilkovou zmrzlinu (a doplňte ji o špetku soli).
Při přípravě se držte poměru půl lžíce medu, lžíce oleje, lžíce octa. Nezapomeňte na sůl a pepř. Prošlehejte. Zálivkou zalévejte zeleninu až těsně před podáváním, aby salát nezavadl.
Náš tip: Na salát z římského salátu, povařené červené řepy a řapíkatého celeru se hodí zálivka z medu a hrubozrnné hořčice ve stejném poměru, s dvojnásobkem olivového oleje, solí a pepřem.
NA MARINÁDY
Medu to sluší snad se všemi druhy masa. Na marinádu budete potřebovat olej, sůl, pepř, bylinky a koření a samozřejmě med. Maso nechte marinovat ideálně přes noc. Při opékání pak postupujte opatrně, med začne přirozeně karamelizovat a při prskání by vás mohl popálit.
Náš osvědčený recept je kuře na medu. Do vody dejte lžičku medu a lžičku citronové šťávy a touto směsí osolené, opepřené a máslem omaštěné kuře hned na začátku podlijte. Pár minut před dopečením pak do výpeku přidejte i strouhanou kůru a šťávu z poloviny citronu a kuře potřete medem. Na jedno masitější farmářské kuře potřebujete asi dvě lžíce.