Medové království

Med nám kromě sladkého potěšení poskytuje i spoustu výživných látek, které se v něm ukrývají. Proto si dnes připravíme pár dobrot, které nám pomohou utužit zdraví.


Medové řezy

Mléko a mléčné výrobky byste měli skladovat ideálně při teplotě 4 - 8 °C. Trvanlivé mléko však můžete skladovat i při pokojové teplotě. Čerstvé mléko vám v ledničce vydrží 3 - 5 dní, ale nesmí být otevřené.


Pokud je čerstvé mléko s prodlouženou dobou trvanlivosti, může vám vydržet i 10 dní, ale opět to platí jen pro neotevřené mléko. U trvanlivého mléka je už doba trvanlivosti delší. Uzavřené mléko vydrží totiž až 6 měsíců a to dokonce při pokojové teplotě.


Medové máslo

Citronová šťáva ochlazuje a proto se podává při horečnatých onemocněních zředěná vodou či se přidává do vlažného čaje. Posiluje imunitu a díky tomu, že obsahuje pektiny, dokáže snížit i hladinu cholesterolu v krvi, čímž chrání také naše srdce. V citronové šťávě se ukrývá i obrovské množství vitamínu C, dále karotenoidy, flavonoidy, jenž jsou účinnou prevencí proti rakovině.


Sedmikráskový med


Med je bohatým zdrojem jednoduchých cukrů, jenž nám okamžitě dodají spoustu energie. Obsahuje vápník a fosfor, což pomáhá zpevnit především kosti, chrupavky, zubní sklovinu, ale i úpony, svaly a šlachy.


Také v něm najdete dostatek železa, jenž podporuje tvorbu červených krvinek, a díky bílkovinám posiluje buněčné systémy. Jelikož obsahuje i větší množství hořčíku, pomáhá i regulovat hladinu cholesterolu v krvi.



Medovník

Vlašské ořechy jsou energeticky i nutričně bohatými potravinami. Ve 100 g ořechů se totiž průměrně skrývá až 2700 kJ. Pokud si denně dopřejete cca 80 g vlašských ořechů, což je asi 5 - 8 vyloupaných jader, mělo by vám to pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi. Zdraví prospěšné nenasycené tuky tvoří až 70 % plodu. Najdete v nich kromě jiného i vitamín E, B1 a B6 a také kyselinu listovou, hořčík a zinek.




přidejte na:

19. 04. 2018

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář