Medvědí česnek: Kde ho najít a co z něj připravit

Jaro přináší mnoho sezónních surovin, ale jen málo z nich se těší tak velké oblibě jako medvědí česnek. Tato aromatická bylina s výraznou česnekovou chutí a vůní není jen chutnou přísadou do kuchyně, ale také léčivou rostlinou s antibakteriálními a detoxikačními účinky. Naučte se, kde ji najít a jak ji v kuchyni co nejlépe využít.

Medvědí česnek: Kde ho najít a co z něj připravit

Medvědí česnek (Allium ursinum) roste především v listnatých a lužních lesích s vlhkou půdou. Nejčastěji ho najdete pod stromy jako habr, buk nebo dub. Sbírá se než začne kvést, tedy od března do května, protože tehdy má nejvýraznější chuť. Hledání usnadní jeho typická česneková vůně, ale pozor na záměnu s jedovatou konvalinkou – ta má tužší listy a postrádá česnekové aroma. Také narozdíl od medvědího česneku nemá pod zemí cibulku, ale oddenky.

V kuchyni má medvědí česnek široké uplatnění. Nejjednodušší způsob využití je příprava pesta – listy rozmixujte s olivovým olejem, ořechy a parmazánem, a získáte skvělou omáčku k těstovinám, masu nebo na pečivo. Pokud ho nasekáte čerstvý a přidáte do pomazánek, salátů nebo polévek, získáte náhradu klasického česneku s jemnější chutí. Výborně se hodí i do domácího másla – stačí ho smíchat se změklým máslem a trochou soli. Takto připravené máslo se skvěle hodí na čerstvý chléb nebo na grilovanou zeleninu.

Medvědí česnek: Kde ho najít a co z něj připravit

Další možností je příprava polévky. Stačí ho dát do vývaru spolu s bramborami a smetanou a během pár minut získáte lahodný krém. Jeho chuť se dobře snoubí s vejci – zkuste ho přidat do omelety nebo míchaných vajec. Pokud máte rádi pečení, můžete ho vmíchat do těsta na domácí chléb či housky. Opatrně však s tepelnou úpravou – dlouhé vaření ho připraví o vůni i cenné látky, proto je nejchutnější v syrovém stavu nebo pouze krátce spařený.

Vyzkoušejte s námi: domácí slané bulky s medvědím česnekem

Tyto nadýchané bulky s vůní čerstvého medvědího česneku jsou jednoduché a velmi chutné! Čerstvé vydrží několik dní a můžete je i zamrazit.

Budete potřebovat

500 g hladké mouky
250 ml vlažného mléka
20 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného)
1 lžička cukru
1 lžíce soli
50 g změklého másla
1 vejce
1 hrst nasekaných listů medvědího česneku
1 vejce na potření
sezamová nebo maková semínka na posypání (můžete vynechat)

Postup

Nejprve si připravte kvásek – do malé misky rozdrobte droždí, přidejte cukr a několik lžic vlažného mléka. Promíchejte a nechte vzejít, což zabere asi 10 minut. Mezitím do velké mísy prosejte mouku, přidejte sůl, vejce a vzešlý kvásek. Postupně přidávejte zbylé mléko a nakonec změklé máslo. Vypracujte hladké, nelepivé těsto a nakonec do něj zapracujte nasekané listy medvědího česneku. Přikryjte utěrkou a nechte kynout asi hodinu na teplém místě.

Vykynuté těsto rozdělte na 8–10 stejných kousků, vytvarujte bulky a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Nechte je ještě 15 minut kynout pod utěrkou. Poté je potřete rozšlehaným vejcem a posypte semínky podle chuti. Bulky ještě můžete naříznout a naplnit medvědím česnekem s máslem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut, nebo dokud nezezlátnou. 

Výsledkem jsou krásně voňavé a vláčné bulky, které chutnají skvěle ještě vlahé s máslem, ale i druhý den ke svačině nebo jako bulky pro domácí burgery.

Medvědí česnek: Kde ho najít a co z něj připravit

Medvědí česnek je zkrátka skvělou sezónní surovinou, kterou se vyplatí využít, dokud je čerstvý. Pokud ho nasbíráte více, lze ho snadno uchovat – stačí ho nasekat a zamrazit nebo naložit do olivového oleje. Tím si jeho chuť můžete užívat i po zbytek roku!
 

přidejte na:
Šéfredaktor

24. 03. 2025

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář