Milujete grilování? Dejte pozor na cholesterol!

Grilování patří neodmyslitelně k létu a pohodě, kterou doprovází i radostná společnost blízkých. A tak není divu, že právě v těchto případech často lidé sahají po klobásách, vepřovému masu či buřtech. Takové zvyky jdou však přímo do rozporu se zdravím! Na co byste si tedy u další grilovačky měli dávat pozor?

Pokrmy, které děláme na grilu, mohou obsahovat mnoho nezdravých tuků a soli – a to zrovna nejsou nejlepší ingredience pro zdraví našeho srdce. Velké množství soli zvedá krevní tlak a nenasycené tuky zase zvedají hodnotu cholesterolu.

Vybírejte kvalitní maso

Vždy je lepší preferovat kuřecí steak před krkovicí. Pokud si již vepřové maso chcete dát, tak volte spíše panenku či libové hovězí maso místo mastných žebírek.

Chcete-li si dopřát na grilu klobásu, dívejte se na obsah masa, tuku a soli. Nekvalitní uzeniny mají často mnoho dochucovadel na bázi soli. Kvalitní uzeniny by také měly obsahovat 80 % a více masa. Nejlepší je volit uzeniny z drůbežího masa, ty mají vždy menší obsah tuku.

Vsaďte na špízyMilujete grilování? Dejte pozor na cholesterol!

Libové maso je zdravější, ale bohužel i dražší. Dobrou volbou je proto místo klasického steaku si udělat například špíz. Ušetříte na spotřebě masa a zároveň budete připravovat jídlo i se zdravou zeleninou. Ideální je paprika, cuketa, cibule nebo lilek. U libového, méně tučného masa, dávejte při grilování pozor, aby se nespálilo. Extra olej nemusíte přidávat, stačí maso jen více hlídat a častěji obracet.

Hlídejte si, kolik toho sníte

Samozřejmě, že dát si jednou za čas hamburger či krkovici je možné. Je ale důležité hlídat množství jídla, které konzumujete. Při grilování je často problematické, že lidé jedí větší porce po dobu několika hodin, kdy se griluje. Zkuste si to „nezdravé“ dát nejdříve a pak již během večera můžete jíst například jen salát či grilované kuřecí maso.

Velkou roli během grilování hrají i dochucovadla, jako jsou dresinky a marinády. Ty kupované často obsahují mnoho přidané soli, tuků či cukru. Přitom domácí dresinky jsou velmi rychlé a levnější.

Zkuste si například udělat marinádu na maso z čerstvé šťávy z citronu, trochy olivového oleje s bylinkami jako je rozmarýn a šalvěj.

přidejte na:
BB

01. 09. 2022

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář