Neobyčejné brambory

Brambory nejsou jen obyčejnou přílohou. Někteří využívají brambory jen jako rychlou a poměrně sytou přílohu. Dnes vám poradíme, jak z nich vykouzlíte báječný hlavní chod.

#chefparade-siroky 

Bramborový koláč se slaninou a koprem

Kopr má díky éterickým olejům výraznou vůni. Proto bude nejlepší, když jej budete skladovat v uzavřených nádobách. Kopr vonný se pěstuje na mnoha českých zahrádkách. Je bohatý na vitamín C, pomáhá zlepšit trávení a zmírňuje plynatost.


Bez této bylinky si neumíme představit tradiční český pokrm - koprovku. V dnešní době bývá součástí spousty předkrmů, hodí se k lososovému tataráku, ale rozumí si i s dýní, smetanou nebo čerstvou zeleninou.


Bramborové lokše s mákem

Brambory nejsou jen bohatým zdrojem vlákniny a bramborového škrobu, jenž se v těle přeměňuje na energii. Obsahuje také velké množství vitamínu C, posiluje tedy naši imunitu, a dále v něm najdeme i vitamín B1, B2, B3 a B6. Našemu zdraví neprospívají jen samotné brambory.


Možná se budete divit, ale mnohem zdravější je jejich šťáva, která má protizánětlivé účinky a také pomáhá do bolesti kloubů a zad. Prospívá i našemu srdci, pomáhá při hubnutí a skvěle si poradí i s ekzémy či akné. Navíc také dokáže snížit hladinu cholesterolu a pomáhá odplavit z těla i škodlivou kyselinu močovou.

Krémová bramborová polévka

Tofu původně pochází z Číny a vzniká srážením sójového mléka. Má málo kalorií, takže je vhodnou surovinou i pro redukční diety, a obsahuje vitamín B, vápník, železo a hořčík. Neobsahuje ani laktózu a ani cholesterol. Zmírňuje pálení žáhy, působí jako prevence proti vzniku rakoviny a osteoporózy.


Navíc nemá žádnou chuť, takže se hodí prakticky ke všemu. Přidáváme ho do polévek, salátů, na pizzu či do těstovin. Můžeme jej marinovat, grilovat, smažit a péct nebo jej můžeme zamíchat do zeleniny a připravit si “čínu”. Využít jej můžeme i jako náhražku tvarohu. Také se z něj připravují dezerty a pomazánky.

#damejidlo-siroky 



přidejte na:

27. 04. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář