Je oblíben už i u nás kvůli svým typickým chuťovým vlastnostem a pro účinky na naše zdraví..
Používáme ho k vaření, ale důležitou roli má také v kosmetice.
Panenský olivový olej je nejznámějším produktem olivovníku, z oblasti Středozemí. Dovážíme ho ze Španělska a Itálie.
Jak se to vyrábí:
Vypeckované plody se rozdrtí na kaši, ze které se lisováním za studena vyrábí olivový olej. Ten obsahuje nenasycené mastné kyseliny, antioxidanty a další složky, jež mají výborné účinky na lidské zdraví.
„Nenasycené mastné kyseliny upravují vysoký krevní tlak, snižují cholesterol a zároveň nesnižují cholesterol a působí preventivně proti rakovině,“ vysvětluje dietoložka Mgr. Pavlína Zdeňková Kroužková.
Vitamín D zlepšuje vstřebávání vápníku ve střevech a zamezuje odvápnění kostí . „Olivový olej také snižuje riziko srdečního onemocnění či pomáhá při trávení, zejména při překyselení žaludku nebo při chronické zácpě, má mírně projímavé účinky,“ říká poradkyně na výživu.
Kosmetické využití
Olivový olej - zahřetý v mikrovlnce a vetřený do vlasů na 20 minut, poté řádně umytý šamponem, působí výborně na suché vlasy.
Popraskané ruce natřeme olejem a navlékneme bavlněné rukavice.
A něco dobrého
Těstoviny s omáčkou pesto
1 balení těstovin , svazek čerstvé bazalky, 50 g strouhaného parmezánu, 50 g strouhaného tvrdého sýra , 100 g piniových oříšků, 50 g nasekaných vlaškých ořechů, 100 g zelených fazolek, 100 ml olivového oleje, 2 stroužky česneku, sůl, prpž
Lístky bazalky rozmixujte společně s česnekem, solí, ořechy a troškou olivového oleje. Dejte do mísy a přidejte zbytek oleje, strouhané sýry a řádně promíchejte. Do vroucí vody vložte fazolky společně s těstovinami a uvařte doměkka. Sceďte, promíchejte s troškou olivového oleje a zamíchejte s připravenou omáčkou.
Zdroj centrum pro ženy, zpracovaný výběr z článku
Ajaja 27. 03. 2010, 17:57
Roxana 27. 03. 2010, 20:53
kristýna ryglová 30. 03. 2021, 02:19