Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Olivový olej - všestranné použití

21465_small

Je oblíben už i u nás kvůli svým typickým chuťovým vlastnostem a pro účinky na naše zdraví..
Používáme ho k vaření, ale  důležitou roli má také v kosmetice.

Panenský olivový olej je nejznámějším produktem olivovníku, z oblasti Středozemí. Dovážíme ho ze Španělska a Itálie.
Jak se to vyrábí:
Vypeckované plody se rozdrtí na kaši, ze které se lisováním za studena vyrábí olivový olej. Ten  obsahuje nenasycené  mastné kyseliny, antioxidanty a další  složky, jež mají výborné účinky na lidské zdraví.
„Nenasycené mastné kyseliny upravují vysoký krevní tlak, snižují  cholesterol  a zároveň nesnižují cholesterol a působí preventivně proti rakovině,“ vysvětluje dietoložka Mgr. Pavlína Zdeňková Kroužková.
Vitamín D zlepšuje vstřebávání vápníku ve střevech a zamezuje odvápnění kostí . „Olivový olej také snižuje riziko srdečního onemocnění či pomáhá při trávení, zejména při překyselení žaludku nebo při chronické zácpě, má mírně projímavé účinky,“ říká poradkyně na výživu.
Kosmetické využití
Olivový olej - zahřetý v mikrovlnce a vetřený do vlasů na 20 minut, poté řádně umytý šamponem, působí výborně na suché vlasy.
Popraskané ruce natřeme olejem a navlékneme bavlněné rukavice.

A něco dobrého
Těstoviny s omáčkou pesto
1 balení těstovin , svazek čerstvé bazalky, 50 g strouhaného parmezánu, 50 g strouhaného tvrdého sýra , 100 g piniových oříšků, 50 g  nasekaných vlaškých ořechů, 100 g zelených fazolek, 100 ml olivového oleje,  2 stroužky česneku, sůl, prpž
Lístky bazalky rozmixujte společně s česnekem, solí, ořechy a troškou olivového oleje. Dejte do mísy a přidejte zbytek oleje, strouhané sýry a řádně promíchejte. Do vroucí vody vložte fazolky společně s těstovinami a uvařte doměkka. Sceďte, promíchejte s troškou olivového oleje a  zamíchejte s připravenou omáčkou.

Zdroj centrum pro ženy, zpracovaný  výběr z článku

Fotogalerie

Roxana

26. 03. 2010

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
Ajaja
Vařím jen na něm. A slyšela jsem, že má faktor 6, takže v nouzi nejvyšší ho lze využít při opalování - ale pozor, něco jiného je na ruce, něco jiného na tělo, musí se to asi pěkně lepit.

Ajaja 27. 03. 2010, 16:57

Roxana
V nouzi nejvyšší, tak jenom trošku..

Roxana 27. 03. 2010, 19:53

Facebook komentáře