Olivový olej - všestranné použití

21465_small

Je oblíben už i u nás kvůli svým typickým chuťovým vlastnostem a pro účinky na naše zdraví..
Používáme ho k vaření, ale  důležitou roli má také v kosmetice.

Panenský olivový olej je nejznámějším produktem olivovníku, z oblasti Středozemí. Dovážíme ho ze Španělska a Itálie.
Jak se to vyrábí:
Vypeckované plody se rozdrtí na kaši, ze které se lisováním za studena vyrábí olivový olej. Ten  obsahuje nenasycené  mastné kyseliny, antioxidanty a další  složky, jež mají výborné účinky na lidské zdraví.
„Nenasycené mastné kyseliny upravují vysoký krevní tlak, snižují  cholesterol  a zároveň nesnižují cholesterol a působí preventivně proti rakovině,“ vysvětluje dietoložka Mgr. Pavlína Zdeňková Kroužková.
Vitamín D zlepšuje vstřebávání vápníku ve střevech a zamezuje odvápnění kostí . „Olivový olej také snižuje riziko srdečního onemocnění či pomáhá při trávení, zejména při překyselení žaludku nebo při chronické zácpě, má mírně projímavé účinky,“ říká poradkyně na výživu.
Kosmetické využití
Olivový olej - zahřetý v mikrovlnce a vetřený do vlasů na 20 minut, poté řádně umytý šamponem, působí výborně na suché vlasy.
Popraskané ruce natřeme olejem a navlékneme bavlněné rukavice.

A něco dobrého
Těstoviny s omáčkou pesto
1 balení těstovin , svazek čerstvé bazalky, 50 g strouhaného parmezánu, 50 g strouhaného tvrdého sýra , 100 g piniových oříšků, 50 g  nasekaných vlaškých ořechů, 100 g zelených fazolek, 100 ml olivového oleje,  2 stroužky česneku, sůl, prpž
Lístky bazalky rozmixujte společně s česnekem, solí, ořechy a troškou olivového oleje. Dejte do mísy a přidejte zbytek oleje, strouhané sýry a řádně promíchejte. Do vroucí vody vložte fazolky společně s těstovinami a uvařte doměkka. Sceďte, promíchejte s troškou olivového oleje a  zamíchejte s připravenou omáčkou.

Zdroj centrum pro ženy, zpracovaný  výběr z článku

přidejte na:
Roxana

27. 03. 2010

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Ajaja
Vařím jen na něm. A slyšela jsem, že má faktor 6, takže v nouzi nejvyšší ho lze využít při opalování - ale pozor, něco jiného je na ruce, něco jiného na tělo, musí se to asi pěkně lepit.

Ajaja 27. 03. 2010, 17:57

Roxana
V nouzi nejvyšší, tak jenom trošku..

Roxana 27. 03. 2010, 20:53

Chybějící obrázek
Já jsem až do nedávna používala olivový olej jen na studenou kuchyni. Vařila jsem a smažila na klasickém slunečnicovém oleji. Pak jsem ale zjistila, že olivový olej je nejvhodnější i právě na vaření, tak jsem si objednala zásobu z https://www.fabioprodukt.cz/ a teď už v kuchyni jiný olej nepoužívám, ať tam dělám cokoliv :-) .

kristýna ryglová 30. 03. 2021, 02:19