Pampeliška. Kdy ji sbírat a jak ji využít

Pampelišku většinou považujeme za bezcenný plevel. Její odborný název, smetánka lékařská, ale dává tušit, že v sobě skrývá blahodárné účinky. Prospívá trávení, játrům a žlučníku, podporuje činnost ledvin a výborně se hodí na jarní očistu.

Žluté květy pampelišek (které v pozdním létě zbělají v poletující chmýří) pozná snad každý z nás. Natrefíme na ně skoro všude – na loukách, trávnících, podél cest i na rumištích.

Účinky

Pampeliška je léčivá od kořene přes listy až po květy. Je bohatým zdrojem vitaminů A, C, D, B komplexu i tříslovin.Pampeliška. Kdy ji sbírat a jak ji využít Obsahuje minerály, jako je zinek, železo, vápník, hořčík a draslík, a také hořčiny (odtud její nahořklá chuť), které pročišťují játra, aktivují žlučník a tvorbu trávicích šťáv a celkově podporují dobré zažívání. Smetánka lékařská blahodárně působí i na ledviny, protože má detoxikační a močopudné účinky a usnadňuje rozpouštění ledvinových kamenů. Hodí se tedy na pročištění organismu a také tehdy, když vás trápí otoky nohou.

Co a kdy sbírat

Listy se trhají předtím, než rostlina vykvete (březen–duben), květy a stvoly v době rozkvětu (květen–září). Kořen pampelišky sbírejte brzy zjara, nejlépe v březnu, kdy se v něm ještě drží účinné látky. Pak dá bylina svou sílu do natě a květů. Znovu se kořen sbírá na podzim po odkvětu, kdy se účinné látky stahují zpět pod zem.

Využití

Stvoly zažehnají jarní únavu – stačí po dobu dvou týdnů denně schroupat pět šest stonků. Z mladých listů připravíte výborný a hlavně zdravý salát.

Pampeliška. Kdy ji sbírat a jak ji využít Z květů se připravuje pampeliškový med a sirup. Jak na něj? „Dvoulitrový hrnec naplníme do poloviny květy a zalijeme asi 1,5 litrem vroucí vody tak, aby byly ponořené. Přidáme dva oloupané a nakrájené citrony a vše 10 minut povaříme. Květy necháme v hrnci přes noc přikryté utěrkou. Druhý den vše přecedíme, osladíme kilem cukru a svaříme do hustoty sirupu," radí bylinkářka Monika Golasovská z Bylinkové Terapie.

Nejléčivější částí byliny je však kořen. Pomáhá metabolizovat tuk nahromaděný v játrech a zvyšuje sekreci žluči. Připravte si čaj z kořene a listů: Kořen vařte alespoň 8 minut, listy stačí zalít vroucí vodou a pak nechat louhovat 3–5 minut. Čaj popíjejte 2–3× denně po dobu dvou týdnů a pak týden vynechte.

 

 

přidejte na:
BB

03. 04. 2023

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář