Podle čeho poznat kvalitní zmrzlinu

Patříte mezi zastánce vyváženého jídelníčku, ale přes léto si nemůžete odpustit zmrzlinu? Pak byste měli věnovat pozornost její kvalitě, jelikož není zmrzlina jako zmrzlina. Jak ale poznat, že držíte v ruce tu pravou? Máme pro vás jednoduchý návod.

Dobrá zmrzlina vyžaduje péči, a proto je lepší navštívit přímo obchod, kde se věnují primárně její výrobě. S klidným svědomím se vyhněte restauracím se zmrzlinovým stánkem a jděte přímo do zmrzlinářství.

Barva hodně napoví

Najdete-li v nabídce výrazně zelené barvy (a není na nich nálepka šťovík nebo špenát), pak byly uměle dobarvené.Podle čeho poznat kvalitní zmrzlinu Mnoho lidí se podobnými exotickými barvami nechá zlákat, ale pravda je taková, že když jdete na zmrzlinu ze zeleného jablka, bude její výsledná barva skoro bílá a rozhodně ne zářivě zelená.

Přirozeně výrazné barvy najdete v klasických sorbetech. Jahodový sorbet bude růžový, borůvkový zase tmavě fialový a mangový sytě žlutý.

Za kvalitu si připlatíte

Pokud narazíte na točenou zmrzlinu za 15 korun, tak si můžete být jistí, že vanilku nemohla vidět ani z vlaku. Za takovou cenu totiž není reálné takovou zmrzlinu vyrobit. Není proto divu, že opravdové zmrzliny mají i vyšší cenu.

Když už zmrzlinu ochutnáte…

Podle čeho poznat kvalitní zmrzlinu Všimněte si chutě

Jako první by vám měla cvrnknout do nosu silná vůně hlavní složky, ale jemná chuť. Bez ostrosti či pachuti, která by vám v ústech vadila.

Mrkněte na strukturu

Kvalitní zmrzlina by měla být krémově hladká (pokud v ní nejsou kousky ovoce či oříšků). Neměla by se příliš rychle rozpouštět ani mrazit, aby se vám k ní přilepil jazyk. Pokud však cítíte hrudky, dřeň a sušinu, jste ve špatném podniku.

Sledujte formu

Aby zmrzlina držela pohromadě, potřebuje emulgátor. Ten přírodní se vyrábí ze svatojánského chleba a znáte jej pod názvem karubin. V některých případech se používá guarová guma, jindy sójový lecitin, škroby, želatina, xantan a další ztužovače, které však zmrzlinu znehodnocují.

Pokud je zmrzlina emulgovaná chemicky, zůstane vám po ní na jazyku pocit mastnoty.  Zatímco u kvalitní zmrzky zůstane pouze čistá chuť hlavní složky.

přidejte na:
BB

03. 08. 2022

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář