Pórek má výraznou, pikantní chuť a je zeleno-bílé barvy, přičemž v zelené části najdeme mnohem více vitamínů než v té bílé. Při nákupu vybírejte kusy bez zvadlých listů a ty, které nevykazují známky hniloby. Před použitím jej vždy důkladně opláchněte, abyste se zbavili veškerých nečistot, které mohou být mezi jednotlivými vrstvami.
#tchibo-dlouhy-forma
7x ANO pro zařazení pórku do vašeho jídelníčku
- Bojuje proti bakteriím a plísním.
- Také skvěle pročistí žaludek a zlepšuje průchodnost střev.
- Pomáhá regulovat tělesnou váhu.
- Doporučuje se především lidem, kteří trpí častými záněty močového měchýře.
- Poradí si i s křečovými žílami, protože obsahuje látky, které působí proti nadměrnému zahušťování krve.
- Pórek se řadí mezi diuretika, takže pomáhá i lidem, kteří trpí dnou či revmatismem.
- Ve spojení s česnekem působí jako prevence proti vzniku rakoviny tlustého střeva.
Pórková pomazánka s nivou
Niva je tučný, plísňový sýr, který má na povrchu ušlechtilou plíseň zelené až namodralé barvy. Má výraznou, pikantní chuť a v kuchyni přebije ostatní suroviny, takže to s ním nijak nepřehánějte pokud chcete zachovat chuť hlavně pórku. K pomazánce si můžete upéct poctivý domácí chléb.
Krémová pórková polévka s medvědím pestem
Bobkový list přidáváme do polévek, omáček, paštik, ale využijeme jej i při nakládání mas, hub či zeleniny. Skvěle doplní chuť zvěřiny a v případě, že jej přidáte do marinády či k pečenému masu, získá pokrm nakyslou chuť. Doma byste jej neměli skladovat déle než 1 rok.
Špagety s masovo-pórkovou směsí
Česnek má i v naší kuchyni své čestné místo. Vždyť si bez něj neumíme představit bramborák, bramboračku, topinky nebo česnekovou polévku či pomazánku. Přidáváme jej i do těstovin, na pizzu, do salátů, k masu a rybám, do dresinků, dipů nebo i do omáček a při přípravě pečiva.