Posilujeme imunitu - tentokrát s křenem

Abychom se vyhnuli nachlazení, chřipce a dalším nemocem, měli bychom jíst potraviny, které pomáhají posílit naši obranyschopnost. Křen řadíme do kořenové zeleniny. Je to vytrvalá rostlina s válcovitým kořenem. Má pálivou chuť, pikantní aroma a ohromnou léčivou sílu.

#tescoma-velmi-siroky 

Křenový dip

Křen je bohatý především na vitamín C a draslík. Obsahuje také hořčičné silice, glykosidy, sinigrin a mnoho dalších účinných látek. Křen zlepšuje trávení, má antibakteriální účinky a prospívá střevní mikroflóře.


Také pomáhá s odhleněním průdušek a díky draslíku prospívá i srdci. Neměli byste ho však užívat ve velkém množství a ani v případě špatné snášenlivosti. Křen pak může mít negativní vliv na játra, ledviny a močové cesty.



Křenová omáčka podle sonizny

Uzené maso je uzenina, jenž se připravuje v udírnách. Existuje více druhů uzeného masa, které se liší obsahem tuku. Pokud držíte dietu nebo vás trápí vysoký cholesterol, měli byste se této uzenině vyhýbat. 


Obsahuje více tuku a také hodně soli. Při výběru v obchodě dejte přednost uzenému, které není na omak lepkavé či nějak oslizlé. Mělo by vonět po mase.


Křenová pomazánka s tvarohem

I v pohádce “Byl jednou jeden král” jste mohli zaslechnout větu, že bez soli to nejde. Ano, bez soli se v kuchyni opravdu neobejdeme. Sůl je prostě nad zlato. Mořská sůl však obsahuje mnohem více minerálů oproti klasické soli.


Mořská sůl má pozitivní vliv na náš imunitní systém, má protizánětlivé účinky, zmírňuje svalové křeče a je vhodná i pro diabetiky. Pokud vás trápí astma či deprese, je pro vás mořská sůl ideální. Dbejte však doporučeného množství, které by nemělo přesáhnout 5 g za den.


Křenová pasta

Jablečný ocet je vhodný především pro dietní stravování. Je bohatý na vitamín C, minerální látky a pektin. Jablečný ocet dokáže štěpit tuky a urychlit metabolismus. Vzniká z nakvašených jablek.


Najdete jej v klasickém obchodě, ve zdravé výživě nebo v lékárně. Můžete si ho dokonce i sami vyrobit. Jablečný ocet se využívá k nakládání, přidává se do pudinků, štrůdlů, buchet, ale také do hořčice, omáček, pomazánek, dortů či do salátů.


Jablka s křenem

Jablka mají blahodárné účinky na naše zdraví. Prospívají trávící soustavě, nervovému systému, pomáhají s nespavostí, urychlují metabolismus a zlepšují činnost mozku. 


Působí jako prevence proti vzniku rakoviny střev a také nás chrání před onemocněním, které se nazývá dna. Pomáhají i při horečce, zánětech, průjmu, při zácpě, nechutenství, při kašli a zmírňuje i projevy akné.




#tescoma-akce-siroky 

přidejte na:

25. 01. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář