Pokud bychom sestavili žebříček nejzdravějšího ovoce a zeleniny, obsadila by tato malá, nenápadná rostlina první příčky. Dokonce by přeskočila i tolik populární citrusové plody! Pouhých sto gramů řeřichy denně vám totiž zajistí přísun hned sedmnácti velmi důležitých vitaminů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek.
Štiplavý společník
Řeřichu si můžete koupit už naklíčenou, mnohem lepší je ale vypěstovat si vlastní. Výborně chutná nasypaná jen tak na čerstvém kváskovém chlebu s máslem, můžete ji ale dát všude tam, kam byste jinak dali pažitku. Mírně nahořklá, štiplavá chuť z řeřichy dělá skvělou součást zeleninových salátů, pomazánek nebo jako ingredience v pestu.
ŘEŘICHOVÁ POMAZÁNKA
- 2 balení čerstvé, nasekané řeřichy nebo dvě velké hrsti
- 200 g sýru typu žervé
- 200 g tvarohu
- 3 lžíce strouhaného tvrdého sýru
- 2 špetky hrubě mletého pepře
- 3 lžíce zakysané smetany
- 2 špetky soli
- citronová šťáva dle chuti
Ingredience řádně promíchejte a dochuťte solí. Mažte na čerstvý chléb a ozdobte barevnou zeleninou – ředkvičkami, paprikou či cherry rajčátky.