Základní potravinou v Číně je rýže. V čem spočívá tajemství rýže?
„V tradiční čínské medicíně se používá především bílá rýže. Vařená doplňuje energii čchi, posiluje slezinu a doplňuje naši krev. Číňané o ní říkají, že má sladkou chuť a teplou povahu. Působí na meridiány sleziny, žaludku a plic.“
Co vše rýže léčí?
„Můžeme ji použít při zažívacích potížích, průjmu, stolici. Výborným lékem je zejména tehdy, když je oslabená slezina. V těchto případech se jedná většinou o chronické potíže nebo napadení chladem.“
Hodné lidí v západním světě žije nezdravě. Není divu, že máme oslabenou slezinu. Právě slezina je přitom důležitá pro tvorbu nové energie čchi. Pomůže tady rýže?
„V tomto případě se používá rýžová kaše. Rýži je nejlepší vařit v rýžovaru, nebo několik minut na silném ohni a pak na tlumeném, dokud nezačne lepit. Ideální je toto jídlo hned ráno. Přidat můžeme ořechy, sezam nebo rozinky. Tato kaše posiluje silně slezinu a žaludek. Účinky ucítíte po týdnu a zásadně po měsíci užívání.“
Rýže tedy posiluje?
„Ano, přesně tak. Za naší únavou stojí většinou oslabené slezina a žaludek. Dalšími projevy mohou být například ztráta chuti nebo zvracení. Dojde-li k harmonizaci, tyto příznaky zmizí.“
Ryzova kase je vyborna,bohuzel jeste ji sama uvarit neumim,ale v Irsku se ji krmi lidi bezne rano ke snidani,a da se tady koupit v konzervach jiz hotova,staci si ji pak jen ohrat v mikrovlnce,takze co dodat jiny kraj jiny mrav;)
tepito 12. 02. 2010, 07:09
Roxana 12. 02. 2010, 11:17
tepito 12. 02. 2010, 11:20
IveT 01. 08. 2010, 22:22