Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Rýže jako lék???

19312_small

Základní potravinou v Číně je rýže. V čem spočívá tajemství rýže?

„V tradiční čínské medicíně se používá především bílá rýže. Vařená doplňuje energii čchi, posiluje slezinu a doplňuje naši krev. Číňané o ní říkají, že má sladkou chuť a teplou povahu. Působí na meridiány sleziny, žaludku a plic.“

Co vše rýže léčí?

„Můžeme ji použít při zažívacích potížích, průjmu, stolici. Výborným lékem je zejména tehdy, když je oslabená slezina. V těchto případech se jedná většinou o chronické potíže nebo napadení chladem.“

Hodné lidí v západním světě žije nezdravě. Není divu, že máme oslabenou slezinu. Právě slezina je přitom důležitá pro tvorbu nové energie čchi. Pomůže tady rýže?

„V tomto případě se používá rýžová kaše. Rýži je nejlepší vařit v rýžovaru, nebo několik minut na silném ohni a pak na tlumeném, dokud nezačne lepit. Ideální je toto jídlo hned ráno. Přidat můžeme ořechy, sezam nebo rozinky. Tato kaše posiluje silně slezinu a žaludek. Účinky ucítíte po týdnu a zásadně po měsíci užívání.“

Rýže tedy posiluje?

„Ano, přesně tak. Za naší únavou stojí většinou oslabené slezina a žaludek. Dalšími projevy mohou být například ztráta chuti nebo zvracení. Dojde-li k harmonizaci, tyto příznaky zmizí.“

Článek je převzat z vysílání rádia IMPULS.

57211_small

Fotogalerie

Roxana

20. 02. 2011

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
tepito
A co já,když rýži nerada?

tepito 12. 02. 2010, 06:09

Roxana
Ale...jak to? ani třeba s kari či jiné úpravy?

Roxana 12. 02. 2010, 10:17

tepito
Já ti nevím,kde jsem k tomu přišla.Pokud vařím rodině rýži,tak sama si vezmu raději chleba,brambory,knedlík-asi budu mít averzi na zdravé věci...

tepito 12. 02. 2010, 10:20

Thumb
Ryzova kase je vyborna,bohuzel jeste ji sama uvarit neumim,ale v Irsku se ji krmi lidi bezne rano ke snidani,a da se tady koupit v konzervach jiz hotova,staci si ji pak jen ohrat v mikrovlnce,takze co dodat jiny kraj jiny mrav;)

IveT 01. 08. 2010, 20:22

Facebook komentáře