S celerem ku zdraví

Tato zelenina své místo v kuchyni nachází často v polévkách v doprovodu pórku. Avšak díky obsahu vitamínu C, který je dokonce větší než u citrusů, by se měla zaslouženě posunout na vyšší místo v žebříčku oblíbenosti potravin. Navíc je vhodná pro diabetiky, snižuje alergické reakce, vyrážky a další onemocnění spojená s překyselením organismu.


Nevíte jak jej chutně připravit? Vyzkoušejte tyto 4 různé varianty, které můžete bez problémů opakovat jak často bude libo. Dobře uložený celer navíc vydrží po celou zimu. Ale pokud můžete, volte raději čerstvé kousky. Čerstvost celeru poznáte podle pevnosti a tvrdosti už při dotyku. Pokud se vám pod rukou spíše rozpadá, neberte jej.

#tescoma-akce-siroky 

Pomazánka Celerka

Bulvový celer je pěstován hlavně pro svou bulvu. Jedná se o vynikající, všestranně použitelnou zimní zeleninu s podobnou chutí jako klasický listový celer. Nejčastěji se přidává do polévek a dušených pokrmů, případně do salátů v kombinaci s dalšími druhy zeleniny.


Jestliže se vám nechce něco komplikovaného připravovat, můžete vyzkoušet snadnou celerovou pomazánku, ke které můžete přikusovat chleba nebo jí podávat v základní podobě, ve které jí připravíte.





Paštika z celeru

U klasického celeru se najde využití pro bulvy i listové části, které jsou vhodné k přípravě nejrůznějších jídel. Podporuje správnou funkci střev, ledvin a chrání organismus před bakteriemi.


Celer je vhodným doplňkem při přípravě polévek i omáček. Mimo tyto možnosti neváhejte vyzkoušet lahodnou domácí paštiku v kombinaci s pár vejci i kořením. Paštiku podle chuti můžete obohatit o vegetu či jiné koření.





Celerové placky

Pokud jste zastáncem bramborových placek, tak byste se neměli zdráhat vyzkoušet domácí celerovou variantu. Doporučujeme vyzkoušet hlavně v případě, kdy chcete změnit svůj jídelníček do zdravější podoby, neboť celer urychluje metabolismus.


Nemusíte se cítit špatně kvůli vynechání tučnějších ingrediencí či samotných brambor. Placky můžete podávat s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.




Zapečený celer s těstovinami

Nebojte se k těstovinám s celerem přidat trochu sýru eidamu. Ten dokáže překvapit svou chutí, která není tak slaná jako ostatní druhy sýrů. Dostatečnou zralost poznáme podle žluté barvy, která je pro tento sýr charakteristická. Jestliže je barva vybledlá, jde o nedostatečně vyzrálý sýr.


Své využití nachází v přípravě studených pokrmů, mezi kterými najdeme chlebíčky, jednohubky nebo pomazánky, ale také je vhodným doplňkem při zapékání. V tomto případě se jej nastrouhejte na těstoviny před koncem pečení. Sýr se rozpustí, ale nepřipeče se.




#damejidlo-siroky   
přidejte na:
Šéfredaktor

26. 01. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář