Šípkový čaj: Zázrak se spoustou vitaminu C

Je trochu nakyslý, ale je v něm více vitaminu C než v citronech. Není divu, že na šípkový čaj naše babičky nedaly dopustit. V čem všem vám pomůže?

Naši předkové v zimním období spoléhali na zdroje vitaminu C. Jedním z nich bylo kysané zelí a druhým šípkový čaj. Horký nápoj nechyběl v žádné kredenci a byl součástí přírodních léků proti různým zdravotním neduhům jako bylo třeba nachlazení nebo zácpa. Šípky totiž obsahují velké množství vitaminu C a zároveň i minerály (draslík, vápník, železo, rutin). Pokud šípkový čaj doma nemáte, kupte si ho v lékárně. Stojí pár korun a s přehledem nahradí různé doplňky stravy.

Vyčistí tělo od jedů

Šípkový čaj působí jako přírodní čistička organismu, je silně močopudný a vyloučí z těla všechenŠípkový čaj: Zázrak se spoustou vitaminu C nahromaděný nepořádek, ať už se jedná o nastřádané tuky, soli anebo toxiny. Aby byl efekt nejlepší, pijte tři až čtyři šálky čaje denně.

Uleví při nachlazení

Jak už jsme psali dříve, šípky obsahují velký podíl C vitaminu, který pomáhá tělu rychleji se vypořádat s onemocněními jako je angína, kašel, zánět průdušek, rýma, černý kašel nebo dokonce i zápal plic.

Chrání srdce

Součástí šípků jsou i vitaminy P, C, E, B1 a B9, B5 a B7, které jsou důležité pro čisté a průchodné cévy. Šípky zároveň obsahují i flavonoidy, látky snižující krevní tlak. Pokud máte v rodině kardiaka, vařte mu pravidelně šípkový čaj. Podle vědeckých výzkumů dokážou šípky snížit nejen tlak, ale i hladinu LDL (špatného) cholesterolu v těle. Proto se tenhle nápoj doporučuje jako prevence proti srdečním chorobám.

Mírní projevy artritidy

Artróza je mor! Tenhle chronický zánět kloubů trápí většinu seniorů, ale i 80 % Čechů ve středním věku. Nejčastěji se objevuje v oblasti kolene, ramene, zápěstí nebo prstů, kyčlí, čelisti či kotníku. Onemocnění je nejen bolestivé, ale v některých případech snižuje i schopnost pohybu. Podle studií jakékoli produkty obsahující šípek (ať už čaj, prášek, kapsle nebo jeho výtažky) snižují bolestivost onemocnění až o 40 %. Pokud tedy máte obtíže s klouby, zařaďte šípek do svého jídelníčku i pitného režimu.

Podporuje trávení

Šípkový čaj: Zázrak se spoustou vitaminu C Říká se, že zdraví sídlí ve střevech. A něco pravdy na tom bude, protože právě v těchto orgánech se vstřebává velké množství živin a vitaminů, navíc se tu tvoří také „hormon štěstí“ serotonin, který má vliv na vaši dobrou náladu. Pokud třeba trpíte zácpou, dopřejte si pořádný hrnek šípkového čaje.
Šípkové plody totiž obsahují nálož pektinu, který funguje jako probiotikum (nestravitelná vláknina) a nastartuje vám trávení. Za nějakou dobu byste tak měli mít po problému.

Pomůže vám zhubnout

Chcete se po bujarém vánočním hodokvasu zbavit přebytečných kil? Změňte jídelníček a do svého pitného režimu zahrňte šípkový čaj. Obsahuje i účinnou látku tilirosid, která urychluje metabolismus tuků a zabraňuje jejich hromadění ve tkáních. Podle jedné japonské studie mají šípky (nebo výtažky z nich) velký vliv na snížení břišního tuku. Pokud tedy máte postavu typu jablko, kdy se tuk hromadí především kolem břicha, je pro vás šípkový čaj to pravé ořechové.

Utlumí stres

Jste občas v práci „na nervy“? Máte pocit, že se vám vše kupí a vy přes veškerou snahu nestíháte? Dejte si místo obligátní kávy šálek šípkového čaje. Osvěží vás a navíc vám dodá i spoustu „céčka“, které působí jako životabudič při nervovém vypětí a únavě. Uvidíte, že při pravidelném popíjení se vám uleví. Chcete-li čaj něčím ozvláštnit, můžete do něj přidat i trochu zázvoru, med nebo plátek citronu.

Prodlouží mládí

Šípky jsou protizánětlivé a zároveň obsahují vitamin C, který je považován za přírodní elixír mládí. Pomáhá zásobovat buňky kyslíkem, a organismus se proto daleko lépe regeneruje. Vy to můžete pozorovat také na stavu vlasů, nehtů, ale i pokožky, která se rychle hojí z jizviček, pupínků či jiného podráždění. Pokud chcete, můžete účinky šípkového čaje podpořit i pravidelným potíráním obličeje výživným šípkovým olejíčkem, který pořídíte v bio obchodech.

přidejte na:
BB

11. 01. 2023

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář