Jste gurmáni a hledáte jak originálně rozšířit své kuchařské umění nebo hledáte neobvyklý dárek?
Pak je pro Vás Chefparade, škola vaření pro začátečníky i pokročilé, ta pravá.
Navštívili jsme jeden z mnoha kurzů vaření, které zde nabízejí. Kuchařské kurzy vaření jsou rozmanité. Vybrat si můžete z opravdu široké nabídky, od středomořské kuchyně, pře Asii a Ameriku až po kurz přípravy steaků, sushi nebo pralinek.
Jelikož při přípravě masa obvykle zacákám kuchyň až po strop a stejně mi z masa zůstane vysušená podešev, rozhodla jsem se proto (s částečně se vzpouzejícím se manželem, ale konec konců šlo o kus masa, tak do toho nakonec šel) účastnit se kurzu Steaky z argentinské svíčkové.
V domáckém studiu na Žižkově se nás sešlo asi 11. Pan kuchař nás přivítal, rozdal hezky barevné zástěry a poučil, jak se nejlépe nepořezat. Po umytí rukou jsme se postavili do skupinek kolem několika nerezových stolků, vybavených již prkénky a surovinami a po krátké přednášce o mase i jeho porcování jsme byli hozeni do vody. Maso jsme nejprve omyli, otřeli a rozdělili na části. Následně jsme pod taktovkou, spíše vařečkou, připravovali několika-chodové menu, které jsme průběžně i konzumovali. Jídla byl opravdu dostatek, na mě až dost, ale měli jste vidět výrazy blaženosti u mužské části osazenstva. A pivko k tomu. Spíš několik..
Bonusem pro mě na kurzu bylo též i vědomí, že to nebudu já, kdo bude lítat s hadrem a uklízet po vaření a drhnout nádobí. Ale hlavně slibuji, že od teď již budu rodině předkládat jen chutné a šťavnaté steaky místo suchého kusu něčeho nedefinovatelného. A jelikož jsme dostali i recepty, nejprve vytištěné na kurzu a následně i e-mailem druhý den, mohu se s vámi podělit o několik postřehů i nějaký ten recept.
- Důležité je vědět, že nejlepší kus hovězího je svíčková, kdy nejkvalitnější část je střed, pak následuje špička - taglitata s palcem.
- Propečenost masa poznáme, když spojíte ukazováček a palec, a ukazováčkem druhé ruky promáčknete bříško na dlani, je to rare - krvavé, prostředníček a palec je medium – středně propečené a prsteníček a palec znamená well done, tuto úpravu ovšem kuchaři neradi vidí.
Italská tagliata ze špičky svíčkové
Závěrem, byl to zážitek! Školu vaření Chefparade mohu jedině doporučit.
A prý zde pořádají i dětské kurzy vaření a dětské narozeninové oslavy, soukromé párty i firemní akce, takže já jsem zde určitě naposledy nebyla. Pravděpodobně příště popadnu ty menší členy rodiny, kteří se určitě bránit nebudou. I když tatínek se příště už bránit určitě také nebude.