Skvělé bábovky 4x jinak

Bábovkou nikoho neurazíte. Navíc chutná báječně a můžete ji připravit na sto různých způsobů. Vyzkoušeli jste už třeba levandulovou nebo cuketovou? Jsou prostě vynikající.

#chefparade-siroky 

Levandulová bábovka

Levandule má neobyčejnou, opojnou a uklidňující vůni. Nálev připravený z levandulových květů pomáhá na nervy, snižuje krevní tlak, tlumí menstruační bolesti, zlepšuje činnost slinivky břišní a prospívá našemu zažívání. Květy se používají ke zmírnění bolesti hlavy, při nespavosti, závratích či nervozitě.

V kuchyni se kvůli výrazného aroma používá střídmě. Neměli byste levandulí potlačit ostatní vůně a chutě. Hodí se k pečenému masu, do houbových pokrmů či polévek a také do sladkých jídel. Připravují se z ní marmelády, kompoty, pudinky nebo jako v tomto případě - bábovky.


Cuketová bábovka


Cukety skvěle pročistí zažívací trakt, mají lehce projímavé účinky a jsou vhodnou surovinou pro detoxikaci organismu. Díky vitamínu A pomáhají udržet zdravou střevní mikroflóru, posilují odolnost proti infekcím, zánětům či mikroorganismům. Cuketu přidáváme do polévek, do bramboráků, můžeme ji také grilovat a podávat jako přílohu k masu. Můžete z ní ale vytvořit i sladký či slaný dezert - jako třeba lahodnou bábovku.


Mrkvová bábovka


Mrkev je mnohotvárnou ingrediencí a používá se nejen jako předkrm či hlavní chod, ale přidává se i do nejrůznějších dezertů. Můžeme ji konzumovat syrovou, dušenou, vařenou, smaženou, zapečenou či grilovanou. Její chuť skvěle doplní římský kmín, koriandr, zázvor, kopr, šafrán, česnek, citrusy a podobně.




Kokosová bábovka


Kokos v kuchyni nejčastěji využíváme ve formě kokosové moučky, jenž je drobnější než klasický strouhaný kokos, který ale také často používáme. Kokos používáme při přípravě dortů, zákusků, také se přidává do salátů, omáček či koktejlů. Dnes si však z kokosu připravíme křehkou bábovku s nádherně omamnou vůní.






#damejidlo-siroky 

přidejte na:

22. 03. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář