Po Vánocích, kdy jste ujídali trochu toho a pak trochu tamtoho, byste měli nasadit detox na odlehčenou. Nemusíte držet drastické diety a odpírat si další dobroty. Úplně postačí, když si třeba místo snídaně či svačiny dopřejete vitamínovou bombu v podobě oblíbených nápojů z ovoce a zeleniny - tzv. smoothie.
#damejidlo-siroky
Teplý dýňový koktejl s bílou čokoládou
Dýni můžete připravit jak nasladko, tak i naslano. Poznáme ji podle výrazné chuti a oranžové barvy. Je bohatá na hořčík, sodík, beta-karoten, draslík, vlákninu a její semínka obsahují spoustu zinku.
Zralá dýně má zdřevnatělou stopku s jemnými prasklinkami a tvrdou, matnou a nepoškozenou slupku. Existují desítky druhů dýní, ale nejčastěji se v kuchyni využívají máslové, muškátové či Hokkaido.
Špenátový koktejl s banánem
Špenát je bohatý především na vitamín A a obsahuje i velké množství beta-karotenu, jenž působí jako antioxidant. Chrání naše tělo před nebezpečnými volnými radikály a také zbavuje náš organismus těžkých kovů.
Funguje jako prevence před vznikem rakoviny a různých civilizačních nemocí. Beta-karoten zpomaluje proces stárnutí a udržuje mladistvý vzhled pokožky. Obsahuje i niacin, což pomáhá s usínáním a posiluje činnost cév a srdce.
Sladký avokádový koktejl
Avokádo je výjimečné ovoce, které jako jedno z mála obsahuje jen malé množství vody. Je bohaté na železo a obsahuje velké množství zdraví prospěšného tuku.
Jelikož je více zásadité, prospívá sliznici i žaludečnímu prostředí. Což nám pomůže hlavně v případě, pokud jsme si přes svátky příliš velkým množstvím jídla a pitím, podráždili žaludek.
Čokoládovo-ořechové smoothie zdobené vlašskými ořechy
Vlašské ořechy jsou jedny z nejstarších konzumovaných potravin. Nejen, že jsou velmi chutné, ale obsahují spoustu vitamínů, takže spolehlivě upevní naše zdraví. Pokud na ně nejste alergičtí.
Posilují imunitu, pomáhají léčit kašel a zbavíte se díky nim i stresu či úzkostných stavů. A co je nejdůležitější, pomáhají snížit i hladinu cholesterolu v krvi.