Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Středomořská delikatesa - ančovičky

Sardel obecná je malá středomořská rybka, která je v kuchyni známá jako specialita pod názvem ančovičky.

#tchibo-siroky

Ančovičkový salát s kapary

Čerstvé ančovičky se skladují v olivovém oleji nebo mořské soli, kde vydrží dlouhou dobu. Maso sardelek je bohaté na bílkoviny, obsahuje vysoké množství selenu, vitamínu D, fosforu, železa a omega-3 mastné kyseliny. Jsou chuťově výrazné, slané a poměrně tučné.

Ančovičky mají v kuchyni široké využití, můžete s nimi dochutit omáčky, salátové zálivky, přidat do těstovin, slaného koláče nebo na pizzu. Pokud jste nikdy neochutnali, doporučujeme je přidat do míchaných vajíček nebo do tradiční středomořské pomazánky "tapenády".


Bageta s rajčatovo-sardelovou pastou

Ančovičky můžete také využít na zdobení jednohubek, chlebíčků, sendvičů, baget a vaše jídlo tak získá nový rozměr. Pokud si rádi dopřejete sklenku vína, doporučujeme bílé suché, zmírní tak slanou chuť ančoviček. 


Olivová tapenáda (2 - 4 porce)

Vynikající pomazánka "tapenáda" skvěle dochutí pečené maso, zeleninový salát nebo slaný koláč. V ledničce vám vydrží i několik dní. Servírujte ji ideálně na toustech či na opečené bagetě. 


  • Černé olivy - 200 g

  • Ančovičky v oleji - 4 filety

  • Česnek - 2 stroužky

  • Kapary - 1 hrst

  • Citronová šťáva

  • Olivový olej

  • Pepř - čerstvě namletý


Všechny suroviny jednoduše rozmixujte nebo rozmačkejte v hmoždíři. Měla by vám vzniknout hutná pasta, do které pak přidáte trochu citronové šťávy a olivový olej. Servírujte ji ideálně na toustech nebo na opečené bagetě. Nakonec je můžete dozdobit kousky oliv či ančoviček.

#tescoma-siroky

Fotogalerie

Šéfredaktor

15. 06. 2017


Přidat komentář

Facebook komentáře