Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Svatomartinský víkend se blíží

Přestože to na sníh letos ještě nevypadá, příjezd svatého Martina se už nezadržitelně blíží. S tímto dnem jsou neodmyslitelně spjaty gastronomické hody.

Svatomartinský víkend se blíží
Typickým jídlem pro tento den je dozlatova upečená husička. K této tradici se vztahují dvě legendy, z obou vycházejí bělostní krkatí ptáci jako ukejhané potvory, které buď rušily svatého Martina při kázání, nebo kejháním prozradily jeho úkryt. Tak jako tak si zaslouží skončit na pekáči.

Kromě křupavé husičky se zelím a knedlíkem se můžete těšit také na svatomartinské víno, jehož historie nás dovede až na dvůr císaře Josefa II. Právě tam se 11. listopadu pravidelně koštovala mladá vína z podzimní sklizně. Vzhledem ke dni, kdy se tato akce každoročně pořádala, začalo se pro tato vína používat označení "svatomartinská". 

Přestože v průběhu let začala tradice svatomartinských hodů mírně opadávat, v posledních letech zažívá opravdovou renesanci. Takže pokud také patříte mezi milovníky dobrého jídla a kvalitního vína, nezapomeňte navštívit některou z restaurací ve svém kraji. Pokud však preferujete domácí kuchyni, připravte si svatomartinskou husu podle našeho receptu sami. Ať už si vyberete jakoukoli možnost, věříme, že si pochutnáte!

Fotogalerie

Barbora Šumná

05. 11. 2013

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře