Zajímavosti o švestkách

Tento článek jsem dostala meilem. Protože se mi zdá zajímavý a přínosný, podělím se ráda i s vámi.

Švestky – přírodní prostředek proti rakovině

Švestka je v Rusku oblíbený strom. Ale většina našich hospodyněk vaří z jejích plodů zavařeninu, a netuší, že se jim do rukou dostal všelék na všechny nemoci. Ne nadarmo ji Korejci považují za posvátnou rostlinu. Švestky blahodárně působí na látkovou výměnu, a mimo to obsahuje bioaktivní látky ničící rakovinové buňky.Dnes existuje více než 2000 druhů švestek.

Ve středním pásmu Ruska jsou nejrozšířenější takové druhy, jako „Vengerka“ (a její oválné protáhlé plody s výrazně sladkou dužninou, které jsou obvykle surovinou pro povidla). „Ryngle“ má šťavnaté plody kulovitého tvaru, nejčastěji zelené nebo žluté barvy, a slíva, nakyslé chuti, ze které se vaří švestková marmeláda nebo kompot.

Jaké má švestka základní užitečné vlastnosti? Především obsahuje rutin, který zpevňuje naše vlásečnice. Při tepelném zpracování se nepoškozuje, a proto je švestková marmeláda nebo džem pro krevní cévy stejně prospěšná, jako čerstvé plody.

Draslík odvádí z organismu nadbytek soli. A velké množství minerálů má výrazný vliv na stav kardiovaskulárního systému, jater a ledvin. Proto jsou švestky odedávna doporučovány při onemocněních souvisejících s látkovou výměnou.

Švestky se používají i pro zažívání a zvýšení apetitu. Je dobře známo, že fungují jako lehké projímadlo. Pouze musí být bobule zralé, jinak může dojít k opačnému účinku! Obzvláště je třeba se zmínit o sušených švestkách. Ty obsahují pektin, látku, která pomáhá tvorbě hormonů „dobré nálady“ – endorfinů, a pomáhá nám bojovat se stresem a depresí. Pravidelná konzumace sušených švestek zlepšuje paměť a zvyšuje mužskou potenci. Sušené švestky dobře čistí střeva.

A nedávno Journal of Agriculture and Food Chemistry uvedl, že extrakt kyseliny fenolové, uvolněné ze švestek, je schopen zpomalit šíření některých rakovinových nádorů.

Paradoxní je to, že kyselina fenolová je jed a ve větší koncentraci je zdraví nebezpečná. Nicméně testy ukázaly, že extrakt působí pouze na nemocné buňky a zdravé nezasahuje. Možná, že tento objev pomůže v boji s jedním z nejrozšířenějších druhů onkologických nemocí – nádorem mléčné žlázy.

Jaká dobrá a prospěšná jídla je možné ze švestek připravit? Mimo již zmíněných zavařenin a kompotů, které každá hospodyně vaří podle svého, je to švestková tinktura. Dnes je možné najít v obchodech švestkové víno, vyrobené podle zvláštního receptu z japonských švestek ume (mimochodem, v čerstvém stavu velmi kyselých, tvrdých a zcela nepoživatelných). Toto víno bylo velmi ceněné ve staré Číně, kde ho dokonce používali jako úplatek, aby člověk dostal prestižní funkci. Dobré drahé švestkové víno je staré několik set let, protože švestka špatně kvasí. Dnes se do něj přidává nejčastěji cukr. Získá se sladký dezertní nápoj, jehož odležení netrvá více než rok. Ten si můžeme koupit v obchodě za dostupnou cenu. Ale značně užitečnější je, jak sami chápete, nápoj bez cukru.

V Anglii je národním jídlem švestkový puding. Existuje spousta receptů jeho přípravy pro všechny chutě a peněženky. K nutným přísadám patří sušené švestky, hovězí lůj, vejce, ořechy, koňak nebo sherry. Alkohol umožňuje prodloužit trvanlivost. Tradičně se puding nezapékal, ale vařil, zabalený do lněné látky, a před podáním ho polévali horkou sladkou omáčkou a zapalovali. Bohužel dnes se i v Anglii stal švestkový puding exotikou, protože ho považují za celkem vysokokalorické jídlo.

Alternativou pudingu se může stát švestková pěna. Připravuje se následovně. 1 kg švestek, 750 g cukru, trocha mleté skořice, jeden sušený hřebíček, 1 polévková lžíce citronové šťávy, 1 polévková lžíce koňaku, 1 balíček vanilkového cukru. Švestky se omyjí a odstraní se pecky. Přibližně 600 g švestek se rozmixuje na pyré. Zbytek se rozkrájí na půlky. A pyré a rozpůlené švestky se smíchají s ostatními ingrediencemi. Výsledná hmota se vyklopí do keramické nádoby, zakryje poklicí a dá se do studené trouby.

Pěna se peče při teplotě 200 stupňů asi 3-4 hodiny a občas se zamíchá. Pokud hmota silně zhoustne, je možné přidat trochu horké vody. (Zlaté švestkové knedlíky – p.p.)

Dobrou chuť!

Rox

přidejte na:
Roxana

06. 07. 2011

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Chlapče,chlapče nevím odkud pocházíš, ale u nás na "Moravském Slovácku" se ze švestek dělají dvě věci. 1) Slovácká slivovica, 2) Švestkové povidla. Co se dělá ze švestek ve světě nikoho nezajímá protože tyhle dvě věci se u nás dělají už po staletí! F.

Florian. 06. 07. 2011, 19:20

Roxana
No, chlapeček sice nejsem, ale to nic nemění na situaci, že jsem měla cukání tam slivku přiopsat, vždyť každoročně na podzim musím sebrat každou švestičku, sic by to pantatínek nepřežil a já zuřím, slivovici nemám moc ráda. No myslím, že ať si to každý přebere a dělá podle svého, nikomu nic nepřikazuju a nezakazuju. Jen pro ukázku co vše jde, ale to konzumenty slivovice většinou nezajímá.

Roxana 06. 07. 2011, 22:52

Roxana
Ještě něco. Slivovici a švestkovÁ, ne "E", povidla, zná každý. Jsou lidé, kteří zase rádi zkusí něco jiného. Že mezi ně nepatříte, nic neznamená, každý jsme jiný. A všichni ze Slovácka také nejsou. Na zdraví!

Roxana 06. 07. 2011, 22:57

Ajaja
Vidím, že diskue byla, že nemusím volat "A kde je slivka?" :-)) Já ji naopak můžu. Hlavně když je dobře vypálená.... A znám jednoho, co mi z ní i kafe uvařil :-))) Jó není nad "valašaké kafe" :-)))

Ajaja 20. 08. 2011, 09:10

Roxana
Ajajo, ani já proti dobré slivovici nic nemám -podotýkám dobré!, ale nač nosit dříví do lesa, nevím kdo - od určitého - i dost nízkého věku by ji neznal! Vždyť je to lék, i když někomu nevysvětlíš míru dávkování :-))))) Co mne ale štve je to zatrápené sbírání suroviny. Posledně když jsem je do jedné sesbírala, tatínek zatřásl stromem a začlo to nanovo. Málem mne klepla pepka! To je totiž logika mého otce, já myslela, že je chce na stromě ještě nechat a on má tak pitomé nápady! Nevděčníci nevděční! Já vám chci vysvětlit trochu historie a zvyků jiných krajů, abych vám rozšířila duševní obzory a vy byste jen chlastali :-))))

Roxana 25. 08. 2011, 17:46

Ajaja
Rox - to víš, Češi... vždy se všechno "zvrhne" :-)) Kruciš, že jsem tu ale dlouho nebyla...

Ajaja 18. 09. 2011, 12:23