Utopenci

Jak si můžete připravit utopence? Špekáčky v kyselém nálevu jsou u nás osvědčenou klasikou, kterou si však můžete připravit na vícero způsobů. My pro vás máme 3 skvělé tipy, jak si na této české delikatese opravdu pochutnáte.

#chefparade-siroky 

Není špekáček jako špekáček


Špekáčky známe již od roku 1891, kdy ho poprvé podávali na Zemské jubilejní výstavě v Praze. K nim podávali křen a rohlík. Celkově vás to tehdy vyšlo na 8 krejcarů. Během dalších let došlo k rozvoji výroby. Kdysi se totiž upravovalo složení špekáčků a to měli na starost československé státní a oborové normy.


Bohužel byly zrušeny v 90. letech a od té doby už jejich kvalita výrazně poklesla a v obchodech jste mohli najít i výrobky, které už s masem neměly moc společného. V roce 2001 však byla vydána vyhláška, která předepisovala obsah pravého špekáčku.


Dnes jsou špekáčky zapsány v seznamu zaručených tradičních specialit jako naše česká specialita. Pokud si tedy koupíte výrobek, který je označen názvem “Špekáček”, musí obsahovat minimálně 40 % masa (vepřové, telecí, hovězí) a maximálně 45 % tuku. Vsaďte tedy raději na kvalitnější výrobky. Sice stojí více peněz, ale jedině tak budete mít jistotu, co vlastně jíte.

Utopenci


Bobkové listy jsou vlastně sušené listy vavřínového keře. Původně pochází z Malé Asie. 

Dnes v obchodech seženete nejen bobkový list celý, ale najdete i mletý. 

Přidává se do polévek, paštik, omáček, při nakládání mas, do zeleniny, okurek či hub.


Trochu jiní utopenci

Ocet má více druhů. Rozděluje se podle chuti, způsobu použití a také podle koncentrace. Určitě znáte balzamikový, ovocný či vinný ocet. 


Dále existuje i kvasný lihový ocet, který se prodává v koncentraci 8 %. Používá se na nakládané okurky, sterilovanou zeleninu, houby a na utopence.





Pikantní utopenci


Feferonky obsahují kapsaicin, ovšem v menší míře než u jiných chilli papriček, a také jsou bohaté na vitamín B a C. 

Působí jako přírodní anestetikum a využívají se i jako afrodisiakum. 

Pokud vás trápí rýma či průjem, zkuste do svého jídelníčku zařadit chilli papričky. Povzbuzují totiž metabolismus a posilují imunitu.





#damejidlo-siroky 


přidejte na:

14. 12. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář