Rýži můžeme vařit, dusit nebo také péct v troubě. Před přípravou je dobré rýži propláchnout.
Při vaření přivedeme rýži rychle k varu, pak plamen stáhneme a vaříme na mírném ohni. Při vaření by voda a rýže měla být v poměru 3:1. Správné množství vody můžeme také ověřit tak, že hladina vody dosahuje zhruba 2,5 - 3,0 cm nad úroveň rýže. Při dušení rýže by měl být poměr vody a rýže 2:1. Při pečení v troubě se rýže prolije horkou vodou, orestuje na oleji, vloží do zapékací mísy a zalije horkou vodou v poměru 2:1. Předehřejem troubu na 180°C, vložíme rýži a troubu vypneme. Po 20 minutách je rýže hotová.
Pro získání lepší chuti můžeme rýži před vařením orestovat na trošce másla nebo olivového oleje. Také můžeme doprostřed rýže položit oloupanou celou cibuli a do ní napíchat asi tak 5 kousků hřebíčku.
Rýži lze použít nejen jako klasickou přílohu či hlavní jídlo, ale také k přípravě salátů, sladkých kaší či nákypů.
(příspěvek byl zaslán "vekou")
veerac 18. 11. 2009, 18:57
Maja 18. 11. 2009, 21:10
Roxana 11. 12. 2009, 13:35
veerac 19. 11. 2009, 18:42
Maja 19. 11. 2009, 18:53
veerac 19. 11. 2009, 19:39
veerac 11. 12. 2009, 23:53
Roxana 12. 12. 2009, 10:35
veerac 12. 12. 2009, 15:09
Roxana 12. 12. 2009, 17:41
veerac 14. 12. 2009, 22:52
Roxana 14. 12. 2009, 22:55
veerac 16. 12. 2009, 11:28
Roxana 16. 12. 2009, 12:51
veerac 16. 12. 2009, 13:13
Roxana 16. 12. 2009, 13:19
veerac 16. 12. 2009, 13:27
Roxana 16. 12. 2009, 14:03
veerac 16. 12. 2009, 14:09
Roxana 16. 12. 2009, 14:23
veerac 18. 12. 2009, 20:28
veerac 18. 12. 2009, 20:32