Včelí produkty jsou blahodárné. A med není jediný

Má barvu zlata a měli bychom si ho i jako zlata cenit. Pro jeho chuť, pro jeho barvu a zároveň pro jeho mimořádně blahodárné složení. Med navíc není to jediné, za co můžeme být včelám medonosným vděční.

Zázrak, který získávají včelaři z úlů, obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Antioxidanty, bílkoviny, glycidy, vitaminy a prvky, mezi něž patří fosfor, draslík, sodík nebo chrom. To vše dokážou včely namíchat do medu v optimálním poměru. Druhým zázrakem, který včelaři nacházejí v úlu, je propolis. A do třetice všeho dobrého ještě včelí vosk.

MED V KUCHYNI

Včelí produkty jsou blahodárné. A med není jediný Použití v kuchyni je neuvěřitelně široké. Med se hodí na chleba s máslem, do medovníků, perníků, do čaje, kávy, ale i třeba na pečená vepřová žebra nebo do svíčkové a dalších omáček. Med přimíchejte do smoothie a koktejlů, do zmrzliny, snídaňových kaší, krémových polévek, ale i do dezertových mousse či ovocných salátů.

Máme na výběr z dlouhé řady medů různých barev a chutí, od vodově bílého po tmavý amber, od květového po medovicový, od jednodruhového po zajímavé směsi, od křivoklátského po mexický.

VČELÍ VOSK

„Včela medonosná nepřináší člověku potěšení jen z medu, ale dokáže obohatit domácnost i o další užitečné, až zázračné produkty,“ říká Jan Prášil ze SEMO, a. s., která seVčelí produkty jsou blahodárné. A med není jediný zaměřuje na osiva a semínka a má i vlastní včelařskou produkci. Například včelí vosk není vhodný jen na voňavé svíčky, ale používá se i k výrobě kosmetických přípravků, balzámů na rty, dezinfekčních prostředků na dutinu ústní a léčivých mastí. Naše babičky včelí vosk zase často používaly i na vymazání plechů před pečením cukroví a samozřejmě na barvení kraslic a látek technikou voskové batiky.

PROPOLIS

Tato včelí „dezinfekce“ překonává med v pozitivních účincích hned několikanásobně a více si o něm povíme v následujícím článku.

přidejte na:
BB

26. 06. 2023

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Včely jsou prostě úžasná zvířata :-) . Já už dlouho přemýšlím o tom, že bychom si pořídili včelstvo. Koukala jsem na různé články i včelí úly na https://www.vcest.cz/uly-a-doplnky-k-ulum/ a myslím si, že bychom to zvládli, tak třeba příští rok se do toho konečně dáme a budeme mít tak vlastní med :-) .

Týna Ryglová 25. 03. 2024, 09:58