Svátky jara jsou po roce opět tady. Co je tentokrát pojmout trochu zdravěji a zaměřit se na jarní bylinky? Ty jsou nedílnou součástí tradičních velikonočních dobrot odnepaměti. Zkuste je letos v kuchyni využít více i vy.
Během Velikonoc by na stole nemělo chybět něco zeleného. Využijte tento čas i k očistě těla a zkuste letos přidat při přípravě svátečního menu více jarních bylinek. Jsou zdravé, v podstatě nic nestojí a ještě prospějete svému zdraví. Přimíchat je můžete například do zelené polévky nebo nádivky, a to dokonce ve velkém množství. Podle tradice by právě zmíněná jídla měla bylinek obsahovat hned devět. Hezky ale vypadají i jen jako ozdoba. Pro jaké bylinky se tedy vyplatí vyrazit do přírody?
Do nádivky patří hned několik bylin
Mezi nejznámější rostlinky spojené právě s Velikonocemi patří kopřiva, pampeliška, popenec, bršlice kozí noha, řeřicha, pažitka nebo sedmikráska. Všechny vám pomohou s očistou organismu a skvěle dochutí jídlo. Kopřiva navíc snižuje hladinu cukru v krvi a pomáhá při potížích se žlučníkem. Také pomáhá proti jarní únavě a podporuje látkovou výměnu. Nejlepší je sbírat mladé, ještě nekvetoucí kopřivy, a použít jejich čerstvé listy.
Skvělá na talíři je i bršlice kozí noha. Rostlinka má pikantní chuť a můžete ji použít jak do nádivky, tak do špenátu. Díky vysokému obsahu vitaminu C podporuje imunitu. Do třetice ještě zmíníme pampelišku, jejíž květy ozdobí každý pokrm. Na Velikonoce ale využijte i její listy, a to do nádivky. Jsou bohaté na látky, které ulevují při potížích s ledvinami.
Vyzkoušejte tento recept na nádivku tak trochu jinak.
NÁDIVKOVÉ MUFFINY (8 ks)
Ingredience:
- 4 rohlíky
- 200 g uzené krkovice
- 100 g čerstvého baby špenátu
- 2 stroužky česneku
- 4 vejce
- 150 ml smetany ke šlehání
- hrst loupaných mandlí
- hrst pažitky
- hrst hladkolisté petržele
- špetka muškátového oříšku
- sůl
- pepř
- máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání
- nasekané mandle na posypání
- 300 g nakládané řepy
1. Rohlíky nakrájíme na kostičky a pečeme v troubě asi 5 minut.
2. V pánvi opečeme nakrájené uzené maso. V cedníku spaříme listy špenátu společně s plátky česneku. Vymačkáme tekutinu a nasekáme.
3. Žloutky dáme do mísy k pečivu, přilijeme smetanu, přidáme orestované uzené maso i s výpekem a vychladlý špenát s česnekem. Přimícháme mandle, nasekané bylinky, muškátový oříšek, sůl a pepř.
4. Bílky vyšleháme se špetkou soli na sníh a vmícháme ho do směsi. Naplníme do máslem vymazané a moukou vysypané formy na muffiny a posypeme mandlemi. Pečeme při 180 °C asi 15 minut. Podáváme s červenou řepou.