Mazanec, beránek nebo velikonoční nádivka. Všechny tyto pokrmy jsou neodmyslitelně spjaty s obdobím Velikonoc. Znáte ale třeba takovou pučálku nebo kočičí tanec? Pojďte si s námi připomenout tradiční velikonoční pokrmy, na které se v moderním světě již zapomnělo.
Jídel spojených se svátkem jara je mnohem víc než těch pár, které jsme vyjmenovali na začátku článku. Ačkoli se naši předkové museli mnohdy konfrontovat s velkým nedostatkem surovin, dokázali vytvořit chutná a zdravá jídla.
JIDÁŠE
Tradiční jidáše se připravují z kynutého těsta. Správně by měly mít tvar splétaného provazu, pečou se ale i jako malé houstičky a většinou jsou posypané nasekanými mandlemi. Jedí se polité medem.
PTÁČCI
Sladké jídlo z kynutého těsta. Nejprve se vyválí tenké válečky, udělá se z nich uzel, delší část se zploští a ozdobí rozinkou.
PUČÁLKA
Jedná se o vyklíčený hrách, který se prudce opeče na rozpáleném másle a pak opepří a osolí. Může se také připravit i na sladko s rozinkami či medem a skořicí.
PRAŽMO
Jde o naklíčená obilná zrna, která se stejně jako hrách u pučálky prudce osmaží na másle a pak dochutí.
KOČIČÍ TANEC
Zapečená směs uvařené čočky a krup, do které patří česnek, cibulka a majoránka.
ŠUMAJSTR
Zapečené vařené fazole a kroupy, dochucené česnekem, majoránkou a osmaženou cibulí.
KLOBÁSNÍKY
V minulosti klobása zabalená a upečená v těstíčku, později se místo ní začalo používat i ochucené mleté maso. Vhodným těstem je například listové.