Vitamin C: Jak se projevuje nedostatek a proč si jej hlídat?

Vitamin C je pro člověka nezbytný, přispívá k udržení správné funkce imunitního systému, k tvorbě kolagenu, psychické pohodě, chrání buňky před oxidativním stresem, dodává tělu energii a zvyšuje vstřebávání železa. Jelikož se jedná o látku, kterou si tělo neumí vyrobit samo, je zapotřebí jej dodávat pomocí správně zvolených potravin.

NEDOSTATEK VITAMINU CVitamin C: Jak se projevuje nedostatek a proč si jej hlídat?

Nízká hladina vitaminu C se často projevuje zvýšenou dlouhodobou únavou, sníženým imunitním systémem, bolestivostí kloubů nebo krvácením dásní. Lidé, kteří trpí na nedostatek vitaminu C mohou ve zvýšené míře padat vlasy a kazit se zuby. 

Doprovodným projevem může být i chudokrevnost, protože je tento vitamin potřebný k vstřebávání železa. Céčko má rovněž vliv na vznik bílých krvinek a tvorbu kolagenu, zajišťuje pevnost cév a podílí se na správném růstu.

KOLIK VITAMINU C TĚLO POTŘEBUJE

Průměrná denní dávka vitaminu C by měla být kolem 100 mg pro dospělého člověka. V případě onemocnění byste tuto dávku měli navýšit na 500 – 1000 mg. Zvýšená konzumace tohoto vitaminu nemá na tělo žádný negativní efekt, jelikož se přebytek přirozeně vyloučí močí. Dávku vitaminu C můžete navýšit i v období chřipek a zimy, kdy bývají lidé více nemocní.

KDE VITAMIN C NAJDEME

Obecně bychom mohli o vitaminu C napsat, že jej najdete v každé kyselé zelenině a ovoci a v potravinách se zvýšeným množstvím želena. Zároveň je tu však ale velké ALE, protože v konečném výsledku ani tak moc nezáleží na tom, kolik dané potraviny vitaminu obsahují, ALE kolik jich naše tělo je schopno do sebe přijmout, vstřebat. 

Například rakytník, černý rybíz nebo šípky mají nejen vysoké procento céčka, ale navíc jsou i oproti citronu velmi dobře vstřebatelné.Vitamin C: Jak se projevuje nedostatek a proč si jej hlídat?

Vynikající způsob, jak do sebe dostat vitamin C je i pomocí konzumace listové zeleniny, kopřivy nebo papriky.

PŘÍKLADY POTRAVIN:

  • Zelí 

  • Brokolice

  • Kopřiva

  • Paprika

  • Černý rybíz

  • Šípek

  • Rakytník

přidejte na:
Šéfredaktor

27. 01. 2020

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář