Vyhýbáte se lesnímu ovoci? Dejte šanci alespoň ostružinám!

Ostružiny bývají vedle malin a borůvek velmi často opomíjeny. Díky jejich jedinečné chuti bychom ale měli těmto zdravým a šťavnatým plodům naši pozornost naopak věnovat.

Jak ostružiny pěstovat?

Pokud máte keř ostružiníku na zahradě, nic jiného vlastně už nepotřebujete. Ostružiník je známý tím, že se rozrůstá téměř jako plevel. Pokud se ho na své zahrádce chystáte teprve vysadit, můžete pro to zvolit podzim nebo jaro. Bude se mu dařit na slunném místě chráněném před mrazem a větrem. Keř zpravidla plodí jednou ročně. Téměř bez práce se vám odmění bohatou úrodou šťavnatých plodů s báječnou chutí.  

Být stále mlád

Toužíte po mladistvém vzhledu? Tak to si dopřávejte plnou hrst ostružin každý den – a nejlépe nejen v letním období, ale po celý rok. Ostružiny totiž působí protizánětlivě a detoxikačně.

Obsahují také snadno stravitelné cukry a vlákninu. To znamená, že rychle dodají energii, kterou dokážeme velmi dobře zpracovat. Jsou tedy ideální potravinou při hubnutí. To, co se o ostružinách možná neví je, že pomáhají udržet duševní zdraví (dokážou zpomalit příznaky stařecké demence).

Zázračné plody nebo listy?Vyhýbáte se lesnímu ovoci? Dejte šanci alespoň ostružinám!

Málokdo ví, že se z ostružiníku sbírají nejen chutné plody, ale také listy. Nejúčinnější jsou listy z lesních keřů, ale zdravé jsou i ty, co rostou na zahradě. Mají antibakteriální účinky, působí močopudně, dezinfikují trávicí ústrojí a skvěle působí v boji proti paradentóze.

Jak na ostružiny v kuchyni?

Ačkoliv se o ostružinách jako o zázračném a zdravém ovoci moc nemluví, jejich zastoupení v kuchyni je nezaměnitelné.

Jsou vítanou ozdobou letních nápojů a koktejlů, pudinků, lívanců či palačinek. Nemálo oblíbené jsou z ostružin i marmelády, kompoty a sirupy. Za nás doporučujeme rozhodně vyzkoušet za studenta vyrobenou ostružinovou marmeládu, která v sobě dokáže uchovat veškeré zdraví prospěšné látky.

přidejte na:
BB

02. 09. 2021

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář