Jablečný chlebíček s ostružinami
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
V míse si uděláme drobenku z mouky, másla a třtinového cukru. Asi dvě hrsti drobenky si odložíme stranou do mističky. Do zbylé drobenky přidáme kypřící prášek, vejce, rum, pomerančovou kůru a jablko nastrouhané i se slupkou nahrubo. Z ostružin odebereme hrst a zbytek vmícháme do těsta velice opatrně, abychom ovoce nerozmačkali.
Formu na chlebíček (20 x 13 x 9 cm) vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Do připravené formy rovnoměrně naklademe těsto a vršek těsta posázíme zbylými ostružinami. Do odložené drobenky vmícháme skořici a vanilkový cukr a drobenku nasypeme na ostružiny. Chlebíček vložíme do trouby, vyhřáté na 180°C a pečeme asi 70 minut. Kdyby se nám zdálo, že moučník rychle hnědne, můžeme ho přikrýt alobalem. Hotový chlebíček necháme asi 20 minut chladnout ve formě a teprve potom ho opatrně vyklopíme.
Tip k receptu
Plátky chlebíčku podáváme zdobené ušlehanou smetanou.
Ostružiny můžeme vyměnit za borůvky, maliny nebo i jahody.
11. 09. 2010