Vypěstujte si své zdraví!

Bylinky jsou v moderní kuchyni stavebním kamenem mnohých receptů. Časy, kdy se maso marinovalo kombinací grilovacího koření a sójové omáčky jsou hudbou dávné minulosti. Moderní gastronomie volá po čerstvých surovinách stejně tak, jako po čerstvých bylinkách a domácích dochucovadlech. 







Ideální parťáci pro každodenní vaření jsou bylinky, které můžete pěstovat doma za oknem. 
Mezi nejjednodušší a nejméně náročné patří například bazalka, petržel, rozmarýn, tymián, koriandr nebo šalvěj. 


Bazalka je "must have" při vaření italské kuchyně. Spolu s rajčaty, mozzarelou a kapkou kvalitního olivového oleje a dalšími surovinami můžete čarovat napříč celou Itálií. 


Petrželku použijete do polévek či omáček, případně můžete zkusit žvýkat místo žvýkačky, jelikož neutralizuje pach potravin (například česneku). 


Rozmarýn, mocný král Středomoří, který ochutí pečené brambory, kuřecí nebo skopové maso a použijete jej i jako domácího lékaře pro kloktání v ústech nebo napařování při nachlazení. 


Tymián, jakožto jeden z hlavních členů klanu Bouquet garni, tedy "polévkové kytice", využijeme do dušených pokrmů nebo zmíněných polévek, navíc jej můžete použít i k léčbě střevních i žaludečních potíží, pokud to s jídlem přeženete.


Koriandr je neodmyslitelná surovina nejen pro asijskou kuchyni, můžete jej využít při tvorbě různých omáček i salátů. Pravděpododbně si ho ale zamilujete v kombinaci se všemi druhy kari. 


Šalvěj jde s vepřovým i zvěřinou, taktéž ji oceníte v omáčkách nebo k dochucení ryb. Pro klid duše můžete popíjet i životabudící šalvějový čaj, který pomáhá při úzkosti nebo nadměrnému pocení. 



Nezbývá než zakoupit stylové květináče a nebát se trochu zahradničit na okenním parapetu :) 


Pokud máte letní zahrádku na balkoně nebo zahradě, můžete před zimou bylinky sklidit a uskladnit je doma na zimní časy, zkuste naše Tipy na skladování bylinek


Z našich receptů můžeme doporučit vyzkoušené a zaručené Domácí bylinkové máslo, které je jednoduché na přípravu a udělá hodně radosti v každé kuchyni. 


Dalším tipem je oblíbená Bylinková marináda, se kterou každé maso radostí zaplesá a všichni strávníci u stolu budou jásat a klanět se vám k nohám :) 


Bylinková omáčka se hodí k různým receptům, ať už úpravy masa či pečené zeleniny. 


Návrat k přírodě je trendy, tak se nebojte experimentovat a dejte nám vědět, jaké máte tipy a co se osvědčilo ve vašich kuchyních :) 

přidejte na:
Lucie

21. 02. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář