Zdraví a sílu najdeš v sýru

Sýry mají v našem jídelníčku své nezaměnitelné místo. Jsou vhodné i v případě, že chcete zhubnout. Jen musíte vědět, které byste v takovém případě měli vynechat a které si naopak můžete dopřát ve větším množství.


Sýry mají spoustu druhů, jenž se dělí podle druhu srážení, podle konzistence či obsaženého tuku v sušině. Sýry obsahují spoustu vitamínů a dalších cenných látek, ale především jsou bohaté na vitamín A, B2 a D. Také v nich najdete vápník, který se z mléka a mléčných výrobků velmi dobře vstřebává. Pokud jej chcete ochutnat i na jiný způsob, vyzkoušejte naše 4 vynikající sýrové pokrmy.

#damejidlo-siroky 

Křehký sýrový koláč

Sezamová semínka mají krémovou barvu a jsou asi těmi nejzdravějšími semínky vůbec. Podobají se lněným semínkům a jsou považovány za nejstarší koření na světě. Sezamová semínka tvoří zdraví prospěšný olej (60 %), obsahují i vlákninu, hořčík, železo, vápník, sodík, mangan a spoustu dalších vitamínů.


Můžete si koupit loupaná i neloupaná semínka, ale pokud vám smíme poradit, dejte raději přednost těm neloupaným. Loupaná jsou méně zdravá, protože většinu cenných látek najdete hlavně v jejich povrchové vrstvě.


Cuketa v sýrové omáčce

Cuketa je tvořena až z 90 % vodou a také je bohatá na vlákninu. Obsahuje vitamín A, B, E, dále v ní také najdete spoustu hořčíku, vápníku a železa. 


Cukety pomáhají pročistit zažívací trakt, mají detoxikační účinky a zvyšují odolnost střevní sliznice vůči infekcím, zánětům a působení jiných mikroorganismů.


Sýrovo-bramborová polévka


Lístky petrželky jsou přidávány do omáček, pod maso, do vaječných či bramborových pokrmů a samozřejmě nesmí chybět ani v polévce. 


Abyste v ní zachovali co možná nejvíce vitamínů, měli byste čerstvou petrželkou pokrm dozdobit až před samotným podáváním.



Sýrový chléb

Ementál je jedním z tvrdých a vyzrálých sýrů. Jeho kůrka má světle žlutou barvu. Ementál poznáte podle toho, že ho zdobí typické díry (oka). 


Ementál má nasládlou chuť, která má oříškový nádech. Jeho chuť nejlépe vynikne s vínem. Sýr ale můžete i zapékat nebo jím naplnit koláče, přidává se i do sendvičů či salátů a je ideálním sýrem pro přípravu lahodných fondue.





#tescoma-velmi-siroky 

přidejte na:

11. 01. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář