Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Zdraví prospěšná brokolice


Brokolice - říká se jí také zelený květák - pochází pravděpodobně z oblasti Středomoří. U nás byla donedávna tato košťálová zelenina téměř neznámá. Dnes je na trhu téměř po celý rok a v našich kuchyních se těší stále větší oblibě. A to je dobře, protože se jedná o velmi zdravou, chutnou a zároveň dietní zeleninu. 

Brokolice patří mezi nízkokalorické potraviny, 100 gramů syrové brokolice obsahuje pouze 33 kalorií. Je tedy velice vhodná pro ty, kteří chtějí zhubnout. Je to ideální dietní potravina. Pro zachování vitamínů a minerálů se doporučuje konzumovat ji syrovou nebo připravovat v páře. Vařením nebo pečením ztrácí podstatnou část svých zdraví prospěšných látek. Kromě nízkého obsahu kalorií je bohatá na vitamín C, beta karoten, vlákninu, draslík, vápník, fosfor, železo nebo hořčík. 


Proč ji konzumovat? 

Prospívá pokožce, očím, srdci, snižuje krevní tlak a léčí také žaludeční a dvanácterníkové vředy. Chrání buňky lidského organismu před rakovinovým bujením. Průzkumy ukázaly, že brokolice obsahuje látky, které zabíjí bakterie způsobující rakovinu žaludku. Nejlepší je v tomto případě konzumovat ji syrovou nebo jen velmi krátce povařenou. Ovšem nezapomeňte, že brokolice musí mít tmavě zelenou nebo modrozelenou barvu. Jenom tehdy totiž obsahuje nejvíce vitamínů a minerálů. Pokud je její barva žlutá nebo dokonce hnědá, rovnou ji vyhoďte. 


Jak ji máme jíst? 

Jak již bylo řečeno, nejlepší je konzumovat ji syrovou v nejrůznějších zeleninových salátech, pomazánkách nebo třeba na chlebu s máslem nebo sýrem. Vynikající je také zapékaná s brambory, mletým masem nebo ve formě polévky. Oblíbená je krémová polévka, kdy se vařená brokolice rozmixuje a zjemní smetanou. Podávat ji můžete doplněnou krutony z pečiva. Vhodné je také přidávat brokolici do různých zeleninových polévek, ale i omáček nebo jako přílohu k masovým pokrmům. Pokud jste si ještě cestu k brokolici nenašli, vyzkoušejte ji a i když vám třeba bude chvíli trvat, než si na ni zvyknete, určitě nebudete litovat. Vaše zdraví vám za to poděkuje.


Fotogalerie

Jana Smidži

02. 02. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře