Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Zelí - zdánlivě obyčejné, ale velice účinné


Říkáte si obyčejné zelí? Je pravda, že v našich kuchyních zdomácnělo, ale zvykli jsme si ho připravovat především v kombinaci s vepřovým a knedlíkem. Přitom právě u této přípravy ztrácí své velmi cenné látky. 


Historie zelí 

Zelí neboli brukev zelná má velmi dlouhou historii. Staří Římané si jej velmi často dopřávali ve svém jídelníčku a díky tomu “neběhali za lékařem”. Rovněž při stavění Velké čínské zdi bylo dělníkům podáváno solené zelí s rýží, aby byli silní a zdraví. Také za dob mořeplavců nesměla na žádné lodi chybět zásoba kysaného zelí jako zdroj vitamínu C, který je měl ochránit před kurdějemi. A co naši předkové? I u nich bylo zelí hlavní potravinou především v zimě. Dodávalo jim potřebné vitamíny pro překonání nepříznivého období. 


Příznivé účinky zelí 

Zelí je nejlevnější a nejúčinnější léčivá zelenina, která u nás roste. Hlávkové zelí obsahuje asi 90 procent vody, bílkoviny, vlákninu, vitamíny C, B, E a kyselinu listovou (vitamínu C obsahuje 2x více než citrón). Najdeme v něm i hodně draslíku, sodík, vápník, hořčík, mangan a spoustu vlákniny. Syrové zelí chrání játra, podporuje činnost žlučníku a je vhodné i pro diabetiky - má totiž nízký obsah kalorií. Ještě zdravější je však kysané zelí. Čistí krev, pomáhá odvádět z těla škodlivé látky, léčí dnu, revmatismus a artrózu, snižuje rovněž hladinu cukru v krvi a zlepšuje trávení. Pravidelné pojídání kyselého zelí je velmi účinné i proti vzniku národových onemocnění, zejména plic, močového měchýře, tlustého střeva, jater nebo prostaty. Už tři porce kysaného zelí za měsíc dokáží snížit riziko nádoru močového měchýře o téměř 40 procent. Jestliže sníme před každým slaným jídlem několik lístků syrového zelí nebo trochu kysaného, přispějeme tím k léčbě jaterních nemocí, jako jsou například zduřelá či opuchlá játra nebo počínající cirhóza. Velkou úlevu přináší zelná kůra i při rakovině jater. Musím ovšem podotknout, že léčivé účinky má pouze syrové nebo kysané zelí. Vařené naopak játra zatěžuje.


Červené nebo bílé zelí? 

Jak červené, tak bílé zelí je samozřejmě velmi prospěšné pro náš organismus. Bílé zelí obsahuje kyselinu listovou a vitamín B 12, což je výživa především pro mozek, dále má velký podíl selenu a zinku, které jsou vhodné pro imunitní systém. Také podporuje uzdravování cév. Červené zelí má vyšší obsah vitamínu C než bílé a dvojnásobek železa. Rovněž má výraznější - lehce pepřovou - chuť. Je zcela jisté, že zelí - ať už bílé nebo červené - má velmi významné zdravotní účinky. Proto jej přidávejte do svého jídelníčku tak často, jak to jen bude možné, protože to je jedna z nejzdravějších potravin na této planetě.

Fotogalerie

Jana Smidži

09. 03. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře