Známá i neznámá pohanka

57213_small Pohanku hodně využívaly naše babičky, protože nevařily stále maso jako my dnes. Pohanka obsahuje rostlinný glykosid - vitamín P - rutin, který má  významný vliv na zpevnění cév a celý žilní systém, tudíž působí pozizivně i na Hemeroidy a otoky.

Pohanka jako pomocný lék

významně snižuje riziko trombózy, infarktu a mozkové mrtvice a zmírňuje potíže s křečovými žilami

ovlivňuje příznivě hypertenzi, snižuje hladinu cholesterolu

příznivě ovlivňuje problémy při žaludečních a dvanáctníkových vředech a střevních nádorech

snižuje silnou  menstruaci, krvácivost z nosu

zmirňuje bolesti hlavy a nechutenství

 

Nejvíce rutinu obsahuje čerstvá nať, slupky a semena méně. Zato obsahují bílkovinu - která je lehce stravitelná a spoustu dalších důležitých látek, proto je velmi vhodná pro bezlepkovou dietu - celiaky.

Pohanka se dá upravovat různými způsoby jako příloha k pokrmům, či do polévek.

Lámanku z Pohanky dáváme do knedlíků, pomazánek, zavářek, ale i do moučníků.

Pokud někdo nad ní ohrnuje nos a patří právě do skupiny, která by ji potřebovala, vyrábí se i čaje různých druhů.

Jen si vybrat.

57214_small

přidejte na:
Roxana

20. 02. 2011

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Roxana
Upozorňuji případné kritiky, že ani s těmito vědomostmi jsme se nenarodila a mám je z různých zdrojů, jelikož se odmala věnují bylinkaření a nyní i alternativní léčbě, mám spousty knih, jak starých, tak nových a z nich čerpám. Pokud se smí psát je to, co sama vím a nikde nevyčtu či nevyslechnu, smažu to .

Roxana 01. 12. 2010, 17:49

Ajaja
Pohanku můžu - nejraději krupky jako zavářku do polévky.... spolu se zeleninkou....

Ajaja 05. 12. 2010, 18:39

Roxana
Já mám talent ji vždy rozvařit, já nevím, proč si vždycky myslím, že vařím kamení?

Roxana 22. 02. 2011, 17:29