Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Známá i neznámá pohanka

57213_small Pohanku hodně využívaly naše babičky, protože nevařily stále maso jako my dnes. Pohanka obsahuje rostlinný glykosid - vitamín P - rutin, který má  významný vliv na zpevnění cév a celý žilní systém, tudíž působí pozizivně i na Hemeroidy a otoky.

Pohanka jako pomocný lék

významně snižuje riziko trombózy, infarktu a mozkové mrtvice a zmírňuje potíže s křečovými žilami

ovlivňuje příznivě hypertenzi, snižuje hladinu cholesterolu

příznivě ovlivňuje problémy při žaludečních a dvanáctníkových vředech a střevních nádorech

snižuje silnou  menstruaci, krvácivost z nosu

zmirňuje bolesti hlavy a nechutenství

Nejvíce rutinu obsahuje čerstvá nať, slupky a semena méně. Zato obsahují bílkovinu - která je lehce stravitelná a spoustu dalších důležitých látek, proto je velmi vhodná pro bezlepkovou dietu - celiaky.

Pohanka se dá upravovat různými způsoby jako příloha k pokrmům, či do polévek.

Lámanku z Pohanky dáváme do knedlíků, pomazánek, zavářek, ale i do moučníků.

Pokud někdo nad ní ohrnuje nos a patří právě do skupiny, která by ji potřebovala, vyrábí se i čaje různých druhů.

Jen si vybrat.

57214_small

Fotogalerie

Roxana

20. 02. 2011

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
Roxana
Upozorňuji případné kritiky, že ani s těmito vědomostmi jsme se nenarodila a mám je z různých zdrojů, jelikož se odmala věnují bylinkaření a nyní i alternativní léčbě, mám spousty knih, jak starých, tak nových a z nich čerpám. Pokud se smí psát je to, co sama vím a nikde nevyčtu či nevyslechnu, smažu to .

Roxana 01. 12. 2010, 16:49

Ajaja
Pohanku můžu - nejraději krupky jako zavářku do polévky.... spolu se zeleninkou....

Ajaja 05. 12. 2010, 17:39

Roxana
Já mám talent ji vždy rozvařit, já nevím, proč si vždycky myslím, že vařím kamení?

Roxana 22. 02. 2011, 16:29

Facebook komentáře