Patizon
Zelenina, odrůda dýně. Charakteristickým poznávacím znamením je především tvar a barva. Zploštělý, diskovitý tvar s výraznými žebry a bílá barva (pokud se jedná o zralý patizon) – nemůžeme si jej při nákupu splést. Největší podíl má v obsahu látek voda a na druhou stranu nejméně cukry, proto je vhodný pro děti a osoby držící diety. Dále je zdrojem sodíku, draslíku, železa a fosforu. Pozitivně působí na naše trávení, pomáhá odplavovat škodlivé látky z těla. Konzumujeme jej syrový, ale tepelnou úpravou na chuti neztratí, spíše naopak. Pokud jej vysmažíme jako řízek – nakrájený na plátky a obalený ve strouhance, získáme tak velmi chutné teplé jídlo, kterému odolá jen málokdo. V kuchyni se patizon hodí i k zapékání a dalším jiným úpravám dle fantazie a chuti. Určitě nás v žádném receptu nezklame.