Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
řepa

řepa

Přidat na Pinterest
Kořenová zelenina, původem ze Středomoří. Rozeznáváme dva druhy – červenou a bílou. Bulva má kulovitý tvar a obsahuje v největší míře vodu, poté cukry a minerální látky, které se při konzumaci dostávají do našeho těla. Jedná se hlavně o minerální látky – draslík, vápník a sodík a vitamíny C a B. Charakteristickým znakem je obsah barviv – antokyany, které pozitivně ovlivňují stavbu cév. Zároveň povzbuzuje činnost trávicí soustavy a šťáva z řepy pročišťuje organismus. Pozor – musí být ředěná, koncentrovaná může tělu uškodit. Zároveň ovlivňuje činnost ledvin. Konzumujeme ji nejčastěji vařenou, nakládanou v kyselém nálevu. Připravuje se z ní také boršč, kdy se bulvy vaří vcelku.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Kuře s brambory a jarní cibulkou

Kuře s brambory a jarní cibulkou

Kuře osolíme a opepříme ze všech stran – i zevnitř. Obložíme snítkami tymiánu a pečeme přikryté 30 minut na...

Řepové rizoto

Řepové rizoto

Řepu oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte. Do kastrůlku dejte olej a cibu...

Pohanka s řepou a balkánem

Pohanka s řepou a balkánem

Pohanku propereme, řepu oloupeme a nastrouháme. Vše dáme do hrnce a zalijeme červeným vínem, necháme odpaři...

Šunkovo-křenový salát

Šunkovo-křenový salát

Smícháme zakysanou smetanu a dvě lžíce vody. Všechny ingredience smícháme dohromady a podáváme je s připra...

Zeleninový nákyp s řepným salátem

Zeleninový nákyp s řepným salátem

Kapustu a červenou řepu nakrájíme na proužky a povaříme 10 minut. Mrkev, petržel a celer nastrouháme nahr...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí řepa Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře