Řepa

Kořenová zelenina, původem ze Středomoří. Rozeznáváme dva druhy – červenou a bílou. Bulva má kulovitý tvar a obsahuje v největší míře vodu, poté cukry a minerální látky, které se při konzumaci dostávají do našeho těla. Jedná se hlavně o minerální látky – draslík, vápník a sodík a vitamíny C a B. Charakteristickým znakem je obsah barviv – antokyany, které pozitivně ovlivňují stavbu cév. Zároveň povzbuzuje činnost trávicí soustavy a šťáva z řepy pročišťuje organismus. Pozor – musí být ředěná, koncentrovaná může tělu uškodit. Zároveň ovlivňuje činnost ledvin. Konzumujeme ji nejčastěji vařenou, nakládanou v kyselém nálevu. Připravuje se z ní také boršč, kdy se bulvy vaří vcelku.
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář