Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Skopové maso

Skopové maso

Přidat na Pinterest

Maso ze skopového bravu, beranů, skopců a ovcí. Má světlou jasně červenou barvu, krátká a jemná svalová vlákna a zvláštní typickou vůni. Má vysokou nutriční hodnotu, velký obsah bílkovin, vápníku, fosforu, železa, ale také vitamínu Bi, B2.

Maso starších zvířat pokrývá podkožní tuk v tenké vrstvě především na hřbetě, méně pak na bedrech a žebrech. Tento tuk je pevný, jemný a drobivý a před tepelnou úpravou masa jej většinou lehce odstraníme. Vzhledem k tuhosti masa je důležité jeho skladování a uzrálost. Pro změknutí se doporučuje maso uložit do tzv. mořidla, tedy nálevu z vody a octa.

Typickou vůni, díky níž je často opomíjeno a neoblíbeno, potlačujeme různým kořením nebo tepelnou úpravou. Pozor, maso solíme až po naklepání, pepř či zázvor do něj vtíráme, ostatní koření pouze sypeme.

Vaření: skopové maso se vždy vkládá do neosolené vody, solí se až v druhé polovině vaření. Připravujeme-li polévku, vkládáme ho už do studené vody, chceme-li maso šťavnaté, pak až do vroucí.

Dušení: maso nejprve rychle opečeme na tuku, pak podléváme trochou vody. Podléváme jen málo a vždy horkou vodou nebo vývarem. Mělo by se dusit párou, nikoli vodou.

Pečení: volíme pouze mladé skopové, vždy vkládáme do dobře vyhřáté trouby, nepropichujeme, aby neunikala šťáva. Maso při pečení ztrácí až 30% své původní váhy!

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Zelný perkelt

Zelný perkelt

Na kostičky nakrájené maso osmažíme na tuku a zpěněné cibulce, osolíme, okořeníme, podlijeme trochou vody a...

Čanachy

Čanachy

Brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostky a dáme do zapékací mísy. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno...

Skopové řízky s fazolkami

Skopové řízky s fazolkami

Skopové řízky omyjeme a osušíme, poté lehce naklepeme. Osolíme je a poprášíme hladkou moukou, jen tak lehce...

Gruzínské skopové

Gruzínské skopové

Skopovou kýtu omyjeme a nakrájíme na menší medailonky, naklepeme je, osolíme opepříme a potřeme česnekem po...

Skopové plátky na grilu

Skopové plátky na grilu

Vezmeme plátky skopového masa - nejlépe krkovičku nebo kotletu a omyjeme a dobře osušíme ubrouskem. Cibuli...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Skopové maso Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře