Recept na tekutý karamel

Obtížnost

Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení

Čas přípravy

5min
Čas vaření
30min

Celkový čas

35min

Porce


Nutriční hodnoty

1003 kalorií
0.0g cukrů
112.0g tuků
0.0g bílkovin


Příprava

Připravíme si vyšší hrnec. Vsypeme do něj cukr a začneme zahřívat zhruba na střední teplotu. Vše za stálého míchání cukru, pomalu ho odlepujeme ode dna. Cukr začne měnit barvu a hrudkovatět. Stále mícháme, cca 15 minut. Cukr postupně tmávne, hrudky se rozpadají na menší krystalky a začíná se tvořit omáčka. Jakmile je cukr rozpuštěný (nespěchejte, chce to hodně trpělivosti), může obsahovat hrudky, zeslabíme teplotu na minimum a hrudky se snažíme rozmíchat (i silou roztlačit). Pokud nám směs tuhne, přidáme mírně plamen.
Cukr hnědne, my kontrolujeme požadovanou karamelovou barvu tím, že bokem na bílém talířku stříkneme proužek hmoty. Zjišťujeme, zda má barvu dle našich představ. Jakmile jí dosáhneme, přilijeme ke hmotě trošku vařící vody – bude se velmi rychle vypařovat. Do hmoty husté jako krém či marmeláda postupně vmícháváme Heru. Ochutnáváme a přidáváme dle potřeby vodu či tuk, hmotu dovedeme cca na 50°C . Omáčková konzistence je ideální, v lednici karamel zhoustne.

přidejte na:
Zuzana Mellenová

02. 06. 2009

Podobné recepty


Přidat recenzi
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
dobrý karamel

Svetlana 13. 09. 2017, 11:47

Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
mne sa celkom vydaril

katka16031 02. 12. 2019, 21:24

Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
mne sa vydaril, super

majka 15. 06. 2020, 00:20

Přidat komentář
Chybějící obrázek
karamel mi v lednici hrozne zcukernatel..chutna jako plavajici krstalky cukru ve vode..co je spatne?

mai 28. 02. 2011, 20:37