Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Recept na tekutý karamel

Recept na tekutý karamel

Obtížnost Čas přípravy
5min
Čas vaření Celkový čas Porce
30min 35min
Nutriční hodnoty
1003 kalorií 0.0g cukrů 112.0g tuků 0.0g bílkovin

Příprava

Připravíme si vyšší hrnec. Vsypeme do něj cukr a začneme zahřívat zhruba na střední teplotu. Vše za stálého míchání cukru, pomalu ho odlepujeme ode dna. Cukr začne měnit barvu a hrudkovatět. Stále mícháme, cca 15 minut. Cukr postupně tmávne, hrudky se rozpadají na menší krystalky a začíná se tvořit omáčka. Jakmile je cukr rozpuštěný (nespěchejte, chce to hodně trpělivosti), může obsahovat hrudky, zeslabíme teplotu na minimum a hrudky se snažíme rozmíchat (i silou roztlačit). Pokud nám směs tuhne, přidáme mírně plamen.
Cukr hnědne, my kontrolujeme požadovanou karamelovou barvu tím, že bokem na bílém talířku stříkneme proužek hmoty. Zjišťujeme, zda má barvu dle našich představ. Jakmile jí dosáhneme, přilijeme ke hmotě trošku vařící vody – bude se velmi rychle vypařovat. Do hmoty husté jako krém či marmeláda postupně vmícháváme Heru. Ochutnáváme a přidáváme dle potřeby vodu či tuk, hmotu dovedeme cca na 50°C . Omáčková konzistence je ideální, v lednici karamel zhoustne.


Zuzana Mellenová

02. 06. 2009, Recept navštíven: 25523x


Přidat recenzi
Svetlana
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
dobrý karamel

13. 09. 2017, 11:47

Přidat komentář
Thumb
karamel mi v lednici hrozne zcukernatel..chutna jako plavajici krstalky cukru ve vode..co je spatne?

mai 28. 02. 2011, 20:37

Facebook komentáře