Burek a pita - balkánské speciality
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Listové těsto necháme rozmrznout, rozdělíme ho na tři díly a ty pak vyválíme na tenké pláty. Těsto pokapeme olejem a posypeme rozdrobeným balkánským sýrem.
Pokud těsto rolujeme jako na štrúdl, připravujeme tak balkánskou specialitu - tzv. burek.
Pokud těsto rozprostřeme na plech, pokapeme olejem, posypeme sýrem a poté znovu překryjeme dalším plátem těsta, připravujeme balkánskou specialitu - tzv. pitu.
Nakonec těsto znovu pokapeme olejem.
Dáme péct do rozpálené trouby na 20-30 minut.
Tip k receptu
Kromě sýrové směsi můžeme připravit i směs špenátovou - 20 dkg čerstvého nahrubo nasekaného špenátu, 1 vejce a kelímek bílého jogurtu.
Můžeme připravit i masovou směs - 20 dkg mletého masa, které dle chuti osolíme a opepříme.
Podáváme s kefírem nebo s tekutým jogurtem.
22. 11. 2009