4 důvody, proč do svého jídelníčku zařadit ryby

Zajímáte se o to, co jíte? Pak vás jistě nepřekvapí informace, že rybí maso patří k nejzdravějšímu zdroji bílkovin vůbec. Ryby jsou totiž bohaté na důležité živiny, mezi které patří například omega-3 mastné kyseliny nebo vitamin D.

1. Ryby obsahují živiny, kterých máme nedostatek

Rybí maso opravdu obsahuje živiny, kterých má valná většina lidské populace nedostatek. Jedná se například o jód, omega-3 mastné kyseliny či tolik důležitý vitamin D.

Ryby, které jsou bohaté na zdravé tuky:

  • losos
  • makrela
  • pstruh
  • sardinky
  • tuňák

2. Prevence proti mozkové mrtvici a kardiovaskulárním nemocem

Pravidelné konzumování ryb pomáhá snižovat riziko mozkové mrtvice a celé řady srdečních chorob. Odborníci tvrdí, že tučné ryby jako výše zmíněný losos nebo makrela, obsahují vyšší procento omega-3 mastných kyselin, které mají výrazné protizánětlivé účinky, snižují hladinu krevního tlaku a zlepšují citlivost na inzulin.4 důvody, proč do svého jídelníčku zařadit ryby

3. Zdroj vitaminu D

Vitamin D je v posledních letech velmi často probíraným tématem. Jedná se totiž o důležitý vitamin, který mimo jiné podporuje funkci imunitního systému.

Moderní způsob života však zapříčinil to, že má většina osob vitaminu D nedostatek! Přitom pro získání doporučené denní dávky vitaminu D stačí sníst jeden plátek lososa nebo si dát lžíci tresčího oleje.

4. Připravíte je rychle a jednoduše

Ještě nad konzumací ryb váháte? Tak by vás mohl přesvědčit fakt, že rybí maso je neskutečně jednoduché na přípravu. Většinou je stačí dát na pár minut na pánvičku nebo do trouby, připravit si salát jako přílohu a chutný oběd máte do 20 minut na stole.

 

Jak poznáte, že je ryba čerstvá?

Čerstvost ryby poznáte podle jejich žaber. Ta musí být tmavě červená, bez slizu či pěny. Kůže by měla být lesklá a dotek prstu by měl ve svalovině vytvořit pružný důlek, který se po odtáhnutí ruky ihned vyrovná.

Jak ryby skladovat?

Ideální teplota pro skladování ryb je mezi 0 a 2 stupni. Čerstvá ryba vám v lednici vydrží 2 dny, aniž by utrpěla kvalita masa. Pokud navíc rybu vakuově zabalíte, můžete ji mít v lednici 3 až 5 dní.

Chcete se inspirovat chutnými recepty z ryb? Podívejte se ZDE.

přidejte na:
BB

23. 06. 2021

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář