4 neobyčejné pokrmy s haluškami v hlavní roli

Halušky s brynzou jsou typickým slovenským národním jídlem. Halušky mohou být připravovány z brambor nebo čistě jen z mouky a samozřejmě dalších surovin. Vzniklé těsto se pak protlačuje přes cedník a poté se nechává vařit ve slané vodě. My si dnes připravíme nejen halušky s brynzou, ale také s bylinkami, se zelím a s tvarohem. Která varianta vám bude chutnat nejvíce?

#tescoma-akce-velmi-siroky 

Bylinkové halušky

Pažitka je bohatá na vitamín B2 a C, ale obsahuje i vápník a draslík. Její cibulové aroma zlepšuje trávení a povzbuzuje chuť k jídlu. V kuchyni dejte vždy přednost spíše čerstvé pažitce, neboť sušená ztrácí své aroma. Pokud se bojíte, že vám tak dlouho nevydrží, raději ji skladujte v zamražené podobě.




Halušky se zelím a uzeným

Kyselé (kysané) zelí je skvělým lékem především v období, kdy řádí chřipky. Možná se ptáte, proč je zrovna kysané zelí o tolik výjimečnější, než ostatní druhy zeleniny. Ani skladováním totiž neztrácí vitamíny a další zdraví prospěšné látky. Je bohaté na vitamín A, B12, K a kyselinu listovou. Obsahuje i hořčík, vápník, zinek a cabigen, jenž pomáhá s léčbou žaludečních vředů.


Tvarohové halušky s jahodami


Jahody obsahují vitamín C, kyselinu listovou, draslík, železo a také v ní najdete obrovské množství rozpustnou rostlinnou vlákninu. Ta ulehčuje pohyb stolice, když prochází skrze střeva. Také snižuje překrvení žil, což pomáhá hlavně lidem, které trápí hemoroidy nebo onemocnění jater či břišní vodnatelnost.

Brynzové halušky

Brynza je sýr, jenž se vyrábí z ovčího sýra. Má hrudkovitou strukturu a je spojen především se slovenskou národní kuchyní. Je bohatý na vápník, vitamín D, ale najdete v něm také bílkoviny, větší množství soli, minerálních látek a také tuku. Jestli držíte dietu, raději jej nejezte.


Tento sýr koupíte nejen v běžných obchodech, ale i ve specializovaných prodejnách sýrů. Avšak nejtučnější a nejkvalitnější brynzu seženete pouze na jednom místě - na farmě. Brynza se přidává do polévek, omáček, hodí se i k rybám, masu, zelenině a k bramborám. Můžeme ji ale použít i do těstovin, pomazánek, omelet, nádivek a také do pirohů či palačinek.

#damejidlo-siroky 
přidejte na:

10. 02. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář