Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Další recept ›

Brynzové halušky

Obtížnost: Rating Rating Rating_gray Rating_gray Rating_gray

Čas přípravy: 20min , Čas vaření: 50min
Celkový čas: 1h 10min , porce

2740 kalorií, 4.0g cukrů, 120.0g tuků, 109.0g bílkovin

Přidat na Pinterest

Příprava

Brambory očistíme a nastrouháme na struhadle najemno. Přidáme vejce, sůl a mouku tak, abychom získali husté těsto. Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu, osolíme a protlačíme do ní těsto, nejlépe přes síto na halušky s většími oky. Jakmile vyplavou halušky na hladinu, slijeme je a promícháme ještě horké s brynzou. Na talíři je posypeme vyškvařenou slaninou.

Zuzana Mellenová

13. 04. 2009, Recept navštíven: 5354x

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Brynzové halušky

Brynzové halušky

Brambory očistíme a nastrouháme na struhadle najemno. Přidáme vejce, sůl a mouku tak, abychom získali husté...

Zobrazit všechny podobné recepty k Brynzové halušky Link-arrow

Přidat recenzi
Lucie
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
Trochu pracnější, ale skvělé jídlo. Nemám co vytknout.

10. 09. 2013, 07:30

Svetlana
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
klasika -výborné

22. 10. 2015, 10:24

palino
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
chutovo velmi dobre

26. 10. 2015, 12:00

hanka
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
vyborné brynzové halušky

19. 01. 2016, 11:12

Přidat komentář
Roxana
Jo, já je sem dávala taky, ani jsem nevěděla, že tu už jsou, tak teď se nedivím neschválení receptu.

Roxana 20. 12. 2009, 00:04

ostrowid
Já je tedy hážu do vody z prkénka nožem. Zvyk z dětství, babička na tom trvala.

ostrowid 13. 01. 2010, 13:26

ostrowid
Jo a jinak se těmto haluškám také říká strapačky

ostrowid 13. 01. 2010, 13:28

Roxana
Jo, říká....a u nás je umí perfektně synova přítelkyně, její tatínek pochází ze Slovenska a ona tam jezdí k babičce.

Roxana 13. 01. 2010, 20:03

PrinceznaII
sladká varianta je s tvarohem. Klasický strouhací tvaroh, máslo a moučkový cukr. Taky moc dobré. A strapačky jsme tomu nikdy neříkali,asi to bude tím, že u nás s e to nikde nepouživalo a recept máme z rodinné kuchařky z východného Slovenska

PrinceznaII 28. 03. 2010, 18:04

Roxana
Já to znám jako halušky, ačkoliv "strapačky" jsem taky slyšela, ale nějak nedumala co to je...v čem tkví rozdíl.

Roxana 28. 03. 2010, 19:14

ostrowid
Pôvodný názov brydzových halušiek sú bryndzové strapačky. Asi preto, že po pridaní strúhaných zemiakov sú strapaté. Halušky neobsahujú strúhané zemiaky. Preto ten názov - bryndzové strapačky. (citováno z netu)

ostrowid 28. 03. 2010, 21:38

Roxana
Proč ne, nakonec i vznikly na Slovensku, kde se staly takřka národním jídlem. To je jako když vařím knedlíky z vařených a syrových strouhaných brambor, či jen syrových strouhaných brambor. Několik způsobů, několik názvů, možná i krajově. Bosáky, chlupaté knedlíky...možná něco ani neznám.

Roxana 28. 03. 2010, 21:48

Thumb
TAK NÁS UČILI ŽE PRAVÉ SLOVENSKÉ HALUŠKY JE SKORO TĚSTO JAKO NA CHLUPATÉ KNEDLÍKY A STŘAPAČKY JSOU NOČKY Z MOUKY,BABIČKU MÁM NA SLOVENSKU A TA ŘÍKALA TOTÉŽ TAK JAK??

kuchař 23. 04. 2010, 17:38

Vera
Až na tu brynzu, kterou nemám ráda, jsem tam dala vše :-) Použila jsem vahalovu slaninu a mňamka :-) Přikládám fotky.

Vera 16. 05. 2011, 13:44

Facebook komentáře