Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Brynzové halušky

Obtížnost Čas přípravy
20min
Čas vaření Celkový čas Porce
50min 1h 10min
Nutriční hodnoty
2740 kalorií 4.0g cukrů 120.0g tuků 109.0g bílkovin

Příprava

Brambory očistíme a nastrouháme na struhadle najemno. Přidáme vejce, sůl a mouku tak, abychom získali husté těsto. Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu, osolíme a protlačíme do ní těsto, nejlépe přes síto na halušky s většími oky. Jakmile vyplavou halušky na hladinu, slijeme je a promícháme ještě horké s brynzou. Na talíři je posypeme vyškvařenou slaninou.


Přidat na Pinterest
Zuzana Mellenová

13. 04. 2009, Recept navštíven: 5608x


Přidat recenzi
Lucie
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
Trochu pracnější, ale skvělé jídlo. Nemám co vytknout.

10. 09. 2013, 07:30

Svetlana
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
klasika -výborné

22. 10. 2015, 10:24

palino
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
chutovo velmi dobre

26. 10. 2015, 12:00

hanka
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
vyborné brynzové halušky

19. 01. 2016, 11:12

dušanka
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
je to recept na bryndzové halušky ako má byť

02. 03. 2017, 08:54

Přidat komentář
Roxana
Jo, já je sem dávala taky, ani jsem nevěděla, že tu už jsou, tak teď se nedivím neschválení receptu.

Roxana 20. 12. 2009, 00:04

ostrowid
Já je tedy hážu do vody z prkénka nožem. Zvyk z dětství, babička na tom trvala.

ostrowid 13. 01. 2010, 13:26

ostrowid
Jo a jinak se těmto haluškám také říká strapačky

ostrowid 13. 01. 2010, 13:28

Roxana
Jo, říká....a u nás je umí perfektně synova přítelkyně, její tatínek pochází ze Slovenska a ona tam jezdí k babičce.

Roxana 13. 01. 2010, 20:03

PrinceznaII
sladká varianta je s tvarohem. Klasický strouhací tvaroh, máslo a moučkový cukr. Taky moc dobré. A strapačky jsme tomu nikdy neříkali,asi to bude tím, že u nás s e to nikde nepouživalo a recept máme z rodinné kuchařky z východného Slovenska

PrinceznaII 28. 03. 2010, 18:04

Roxana
Já to znám jako halušky, ačkoliv "strapačky" jsem taky slyšela, ale nějak nedumala co to je...v čem tkví rozdíl.

Roxana 28. 03. 2010, 19:14

ostrowid
Pôvodný názov brydzových halušiek sú bryndzové strapačky. Asi preto, že po pridaní strúhaných zemiakov sú strapaté. Halušky neobsahujú strúhané zemiaky. Preto ten názov - bryndzové strapačky. (citováno z netu)

ostrowid 28. 03. 2010, 21:38

Roxana
Proč ne, nakonec i vznikly na Slovensku, kde se staly takřka národním jídlem. To je jako když vařím knedlíky z vařených a syrových strouhaných brambor, či jen syrových strouhaných brambor. Několik způsobů, několik názvů, možná i krajově. Bosáky, chlupaté knedlíky...možná něco ani neznám.

Roxana 28. 03. 2010, 21:48

Thumb
TAK NÁS UČILI ŽE PRAVÉ SLOVENSKÉ HALUŠKY JE SKORO TĚSTO JAKO NA CHLUPATÉ KNEDLÍKY A STŘAPAČKY JSOU NOČKY Z MOUKY,BABIČKU MÁM NA SLOVENSKU A TA ŘÍKALA TOTÉŽ TAK JAK??

kuchař 23. 04. 2010, 17:38

Vera
Až na tu brynzu, kterou nemám ráda, jsem tam dala vše :-) Použila jsem vahalovu slaninu a mňamka :-) Přikládám fotky.

Vera 16. 05. 2011, 13:44

Facebook komentáře