5 důvodů, proč si dát brusinky i v létě

Asi většina lidí si při vzpomínce na brusinky vybaví nepříjemné záněty močového ústrojí. Tyhle drobné červené bobule ale nabízí mnohem víc výhod, než by se na první pohled zdálo!

Brusinky jsou nejčastěji spojovány s prevencí zánětu močových cest díky obsahu proanthocyanidinů, které na sebe vážou různé bakterie a brání jim přilnout ke stěnám zažívacího a močového ústrojí. Už méně lidí ale ví, že jsou blahodárné pro naše srdce, mozek či oči!

Podpora zdravého mikrobiomu

Střevní mikrobiom ovlivňuje zdraví celého organismu. Abyste jej udrželi v co možná nejlepší kondici, je třeba ho krmit vyváženou a prospěšnou stravou. Brusinky disponují látkami, které dokážou tlumit v těle zánět a podporují tvorbu pozitivních bakterií, které se o výše zmíněný mikrobiom starají.

Silný antioxidant5 důvodů, proč si dát brusinky i v létě

Brusinky obsahují pořádnou dávku manganu, což je minerál, který je důležitou součástí jednoho z hlavních antioxidačních enzymů. Lidé si jich však cení spíše pro vysoký obsah vitaminu E a C, které patří k důležitým antioxidantům.

Právě díky tomu, že jsou brusinky doslova nabité antioxidačními látkami, dokážou efektivně z těla odvádět nebezpečné volné radikály a další negativní látky, které mohou z dlouhodobého hlediska vyvolat celou řadu závažných onemocnění.

Zlepšují stav srdce

Pozitivní účinky se přisuzují brusinkám i v oblasti srdce. Tato teorie vychází pravděpodobně z obsahu polyfenolů, které pomáhají zatahovat cévy, což má za následek zlepšení průtoku krve do orgánů či snížení koncentrace triglyceridů.

Pomáhají při regulaci hladiny glukózy

Brusinky by měly být v jídelníčku každé osoby, která trpí cukrovkou. Pomáhají totiž normalizovat hladinu cukru v krvi a zároveň podporují přirozenou produkci inzulinu.

Brusinky nejsou pro každého

Lidé, kteří užívají léky na ředění krve, by se měli brusinkám raději vyhnout. Díky nim by se totiž mohl snížit protisrážlivý účinek léků!

přidejte na:
BB

10. 08. 2021

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář